Osmorka dobiva 11. delegata u Domu naroda FBiH? SDA bi mogla ostati bez nekoliko zastupnika, pregovori u toku

Stranke Osmorke čini se da su dobile 11. delegata u Domu naroda Federacije BiH.

No, on im sad neće ništa značiti.

Naime, hercegovački portal blizak HDZ-u, HMS je objavio da se jedan delegat koji je bio ključan da SDA dobije potrebnu većinu za kandidiranje Refika Lende, okrenuo se Osmorci.

Poznato je da je SDA na sumnjiv način došla do većine, uglavnom otimačinom kantonalnih zastupnika Osmorke, što im je omogućilo da jedini (zajedno sa DF-om) mogu kandidirati (pot)predsjednika FBIH preko kojeg sad blokiraju formiranje Vlade FBiH.

Kako Raport nezvanično saznaje, delegat koji bi se sad mogao prikloniti Osmorci je Senad Alić.

Međutim, on nije zvanično to htio potvrditi za Raport.

Alić je delegat iz Tuzlanskog kantona, a bio je član PDA koji je preko noći odlučio podržati SDA. Sad navodno razgovara o da se vrati u okvire Osmorke, ali ne u PDA iz koje je izbačen. Motivi njegovog novog prelaska nisu jasni, međutim, za samu Osmorku ovo ne mijenja stvari.

Iako bi time imali 11 delegata u Domu naroda FBiH, proces kandidiranja je prošao, a mogućnost smjene jednog člana rukovodstva FBiH – preciznije Lende – vrlo je kompliciran i za Osmorku politički neizvodiv.

Prema Ustavu FBiH, predsjednik ili potpredsjednik FBiBH može biti smijenjen ukoliko je prekršio zakletvu ili je iz drugih razloga nedostojan vršenja funkcije. Ali uz dvotrećinsku većinu glasova oba doma Parlamenta FBiH. To znači da bi i SDA morala glasati za smjenu Lende. A to je, nemoguće.

No, tu nije kraj. Kako saznajemo, i Jakub Suljkanović, također bivši član PDA, razgovara o tome da se ponovi prikloni strankama Osmorke kao i jedan federalni zastupnik SDA iz Tuzlanskog kantona. 

Iako to ne mijenja previše stvari za Osmorku na federalnom nivou, ukoliko se ovi razgovori, za Osmorku uspiješno, završe to bi moglo imati posljedice po Vladu Tuzlanskog kantona koju trenutno čine SDA i DF.

Ipak, kako nam je rečeno, unutar stranaka Osmorke postoje dileme, jer su iz njihovih redova stizala ogromne kritike na račun tzv. preletačevića, pa čak su podnošene i krivične prijave protiv njih.