Osmorka je dogovorila raspodjelu ministarstava, evo koja stranka će dobiti koji resor

24/03/2023
1 minuta čitanja

Nakon današnjeg sastanka Osmorke i HDZ-a u Mostaru održana je konferencija za medije na kojoj je djelimično otkriveno kako su dogovoreni resori u Vladi FBiH. Nisu željeli detaljisati, no donosimo vam detaljnu raspodjelu ministarstava.

Lider HDZ-a Dragan Čović je kazao da su ovoj stranci pripala ministarstva na čijem su čelu i ranije bili. Istaknuo je da bi od ukupno šest ministarstava, bar u dva trebale biti ministrice.

Nabrojao je još da je riječ o Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu prometa i komunikacija, Ministarstvu kulture i Ministarstvu prostornog uređenja.

Stranke okupljene oko Osmorke će dobiti 10 ministarstava od čega će četiri plus premijer pripasti SDP-u, po jedno ministarstvo Našoj stranci i Narodu i pravdi, a o preostala četiri ministarstva dogovorit će se SBiH, NES, Fuad Kasumović i PDA.

Ministarstva koja će pripasti toj četvorci su Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo za pitanja boraca.

Naša stranka će dobiti ministarstvo okoliša i turizma na čiju poziciju su planirali postaviti Nasihu Pozder.

SDP će dobiti Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo obrazovanja, a sa Narodom i pravdom bi se trebali dogovoriti o Ministarstvu rada i socijalne politike i Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Iz Osmorke i HDZ-a još ne žele govoriti o imenima budućih ministara, no u javnosti se već govori o nekima. Tako se Adnan Delić pominje kao kandidat NiP-a za ministarstvo koje dobiju, a Damir Mašić iz SDP-a kao novi ministar obrazovanja, međutim to je još neizvjesno.

SASTANAK U MOSTARU

HDZ potpisao sporazum s Osmorkom: Bradara će u srijedu potpisati imenovanje Vlade FBiH

U centrali HDZ-a u Mostaru je jutros održan sastanak partnera u FBiH prilikom čega je osim raspodjele resora, dogovoren i programski sporazum, koji će naknadno biti objavljen u javnosti.

Dogovoreno je i da 29. marta, sljedeće srijede, predsjednica FBiH donese odluku o imenovanju Vlade FBiH. To trebaju potvrditi i potpredsjednici Refik Lendo i Igor Stojanović.

S obzirom na to da je očigledno da Refik Lendo neće podržati ovakav sastav vlade, Nermin Nikšić je kazao da ukoliko do toga zaista ne dođe, većina će u Parlamentu FBiH tražiti da donese odluku o uspostavi vlasti.

Idina vrh