https://www.psychologytoday.com

Ostavljajući svoju prošlost iza sebe

31/05/2024
minuta čitanja

Svi imamo stvari iz prošlosti koje nas progone. To može biti vrlo neugodan osjećaj koji vas ostavlja još više devastiranim kada se pojavi novi problem, jer krivite sebe za neki događaj ili akciju iz prošlosti. Nažalost, samoporazna logika može diktirati da, ako ste vi zajednički nazivnik vašeg života, onda sve mora biti vaša krivica, iako nije.

Mnogo je produktivnije misliti o sebi kao o proizvodu cijelog sebe, a ne samo prošlosti. Ako gledate samo negativne stvari, te negativne stvari mogu postati dio vaše ličnosti, i to vas može držati u emocionalnom zamahu gdje život postaje teži nego što treba biti.

Držanje za bol je normalno, ali je također normalno pustiti je nakon odgovarajućeg vremenskog perioda. Ovo može biti vrlo teško ako ste, na primjer, bili zlostavljani kao dijete. Nažalost, neke stvari, ako su se nastavile godinama, mogu postati dio vas, i tada gledate na svijet kao na zastrašujuće mjesto, što jednostavno nije zabavno.

Prva stvar koju treba uraditi je biti potpuno iskren prema sebi i odlučiti ko želite biti. Iako ste možda bili žrtva, ne morate ostati žrtva. To je jedna od onih unutrašnjih odluka koje zbunjuju. Da, ono kroz šta ste prošli promijenilo vas je i učinilo vaš život drugačijim od života drugih ljudi, ali imate izbor ovdje. Ne morate živjeti u svijesti žrtve; možete se kretati kroz to ako ste spremni uraditi mentalni rad koji je potreban.

Zamislite kako bi život izgledao ako ne biste sebe vidjeli kao žrtvu ili lošu osobu na neki način. Sada samo sjedite s tim mislima nekoliko minuta. Ove misli će otkriti da ste stvarno u redu, i da nikada nije bila vaša krivica: dovoljno ste dobri i voljeni ste, i ne morate skakati kroz obruče da biste dobili naklonost drugih. Ima smisla?

Postoji stara izreka, “Oni koji ne uče iz prošlosti osuđeni su da je ponavljaju.” Ovo je potpuno netačno. Pogledajte, nećete ponoviti svoje djetinjstvo – to se nikada ne može desiti – ali možete se povući iz života ako mislite da ćete iskusiti istu bol na različite načine. A povlačenje iz života može vas spriječiti da dobijete najveći dar i iscjelitelja kojeg svi imamo, a to je ljubav.

Vrlo je teško za bilo koga opterećenog prošlom boli da pusti ljubav unutra. Mislite da niste dostojni ili da ćete birati samo ljude koji su loši za vas. Opet, iako se to možda desilo nekoliko puta, igra nije završena. Možete rasti iz životnih lekcija, ali morate donijeti odluku da to učinite.

Ponekad se bojimo da, ako oslobodimo staru bol, oslobodit ćemo i svaku ljubav koju smo tada osjećali. Mislim da ne možete potpuno izbrisati svoje bolne doživljaje, ali znam da ih možete staviti na mjesto u svom umu tako da možete nastaviti sa životom i pronaći ljubav koju zaslužujete.

Sve što je potrebno je odluka da želite da vaša budućnost bude bolja, i već ste na putu. Potrebno je malo truda, ali vrijedi većine stvari koje trebate uraditi da biste pustili misli koje vas uznemiruju. Na ovaj način, život vam može dati darove koje zaslužujete. (https://www.psychologytoday.com)

Idina vrh