Otac dječaka osumnjičenog za masakr u Beogradu poveo ga u streljanu s dva pištolja: “Nauči ga da precizno puca”

19/07/2023
minuta čitanja

Osumnjičeni Kosta Kecmanović je izjavio da mu je otac “stavio pištolj u ruke”, dakle ne instruktor, nego njegov otac, rekao je izvor iz istrage

Dječak Kosta Kecmanović (14), osumnjičen za masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, koji je saslušan jučer putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u svojstvu svjedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića koji se tereti za teško djelo protiv opšte sigurnosti, kako je saznao Telegraf od sagovornika iz istrage ovog slučaja, otkrio je ko mu je “stavio pištolj u ruke”.

– Osumnjičeni Kosta Kecmanović je izjavio da mu je otac “stavio pištolj u ruke”, dakle ne instruktor, nego njegov otac. Otac je ponio svoja dva pištolja i poveo sina u streljanu. Onda je rekao instruktoru da ga obučava da puca i to baš s njegova dva pištolja. Otac je izričito tražio, inicirao je da njegovo dijete nauči precizno da puca. Dakle, on mu je omogućio obuku s pištoljima i prekršio roditeljsko pravo – rekao je sagovornik za Telegraf.rs.

Inače, saslušanje je jučer trajalo četiri sata, a osumnjičeni Kosta Kecmanović je otkrio i kako je “provalio” u očev sef s oružjem.

– Dječak osumnjičen za masakr u “Ribnikaru” je na saslušanju do detalja opisao kako je provalio šifru sefa u kojem je njegov otac Vladimir Kecmanović čuvao oružje. Sef ima tri broja. Kako je Kosta Kecmanović (14) izjavio, razmišljao je o brojevima koje ga “vezuju” za oca i prve dvije cifre je odmah “provalio”, dok je posljednju “ubo” iz drugog puta. Prema izjavi sagovornika iz istrage, on je veoma lako otvorio sef i vjeruje se da je otac odgovoran, odnosno kriv jer nije dovoljno dobro obezbijedio mjesto na kojem čuva oružje – rečeno je za Telegraf.rs.

Djela protiv opšte sigurnosti

U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira Kecmanovića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, jučer je četiri sata ispitivan njegov sin, koji je 3. maja, pucajući iz pištolja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika obezbjeđenja i devetero učenika, a teško ranio petero učenika i nastavnicu škole.

Sin osumnjičenog, koji u vrijeme spomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

U Tužilaštvu su se nalazili postupajući javni tužilac, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira Kecmanovića.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Podsjećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Vladimira Kecmanovića zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub, kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Ubio 10 osoba

Također, Vladimir Kecmanović je, kako se sumnja, postupio suprotno Zakonu o oružju i municiji i suprotno Pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je uslijed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir Kecmanović posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbijeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Kosta Kecmanović je oružje i municiju ponio sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđenja i devetero učenika, a ranio petero učenika i nastavnicu škole.

Idina vrh