Otkrivena kriminalna grupa koja je pravila haos po Sarajevu: Prodaja droge i obračun sa konkurencijom

16/12/2022
minuta čitanja

MUP KS je u prethodnom periodu radeći na borbi protiv organizovanog kriminala otkrio grupu od više osoba iz Sarajeva za koje se sumnja da su neovlašteno prodavali drogu te se obračunavali sa drugim organizovanim grupama u gradu pucnjavama i aktiviranjem eksplozivnih naprava na objektima “konkurencije”.

U okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije proveli su akciju kodnog naziva “Falcon”, u okviru koje su identifikovali i zadokumentovali organizovanu kriminalnu grupu koja je na području KS počinila više krivičnih djela na štetu više pravnih i fizičkih lica.

Tom prilikom slobode su lišeni: T.Š. rođen 1998. godine u Veroni, A.R., rođen 1999. godine u Sarajevu, M.B. rođen 1996. godine u Sarajevu, A.A. rođen 1996. godine u Sarajevu, E.T. rođen 1998. godine u Sarajevu i A.T. rođen 2000. godine u Sarajevu, dok se N.R., rođen 1978. godine u Prijepolju, nastanjen u Sarajevu, trenutno nalazi na hospitalizaciji na UKC-u u Sarajevu, zbog povreda zadobijenih usljed upotrebe vatrenog oružja na području općine Stari Grad Sarajevo, dana 4. decembra 2022.godine.

Navedeni su osumnjičeni za izvršenje sljedećih krivičnih djela: član 342. (Organizovani kriminal) u vezi sa krivičnim djelima iz člana 238. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), člana 239. (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), član 371. (Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija), člana 323. (Izazivanje opće opasnosti), člana 301. (Paljevina) i člana 293. (Oštećenje tuđe stvari) KZ F BiH i člana 74. ZONDINOM-a Kantona Sarajevo.

Osim pomenutih osoba policijski službenici su raspisali operativnu potragu za još tri osobe, čiji identitet je poznat policiji, a nalaze se u bjekstvu.

Po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršeno je više pretresa stambenih objekata na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti, koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Organizovana grupa je u proteklom periodu vršila neovlaštenu nabavku, transport i prodaju narkotičkih sredstava, a potom s ciljem obračuna sa drugim organizovanim grupama i licima koja se bave vršenjem sličnih krivičnih djela, izvršila više krivičnih djela na štetu fizičkih i pravnih lica na način da su od, njima poznatih lica, nabavljala i aktivirala nepoznate eksplozivne i druge naprave na stambenim i poslovnim prostorima, te počinila više krivičnih djela oštećenja i paljevine pokretne i nepokretne imovine fizičkih i pravnih lica, kao i upotrebom vatrenog oružja.

Nakon završene kriminalističke obrade lica: T.Š., A.R. i A.A. su uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predata u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dok su: M.B., E.T. i A.T. otpušteni iz službenih prostorija, a policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku lica koja se nalaze u bjekstvu.

Idina vrh