Otkrivena velika tajna ruska vojna baza: Planiraju masovne napade na Ukrajinu

18/08/2023
1 minuta čitanja

Inžinjeri u postrojenju Alabuga u Tatarstanu, udaljenom otprilike 800 kilometara istočno od Moskve, proizvode velike količine iranskih borbenih bespilotnih letjelica

Rusi planiraju proizvesti približno 6.000 unaprijeđenih bespilotnih letjelica do 2025. godine, prenosi The Washington Post.

Iako postoji kašnjenje u proizvodnji, stručnjaci smatraju da bi to moglo rezultirati masovnim usmjeravanjem stotina dronova Shahed prema metama u Ukrajini, umjesto samo desetaka koji se trenutačno koriste u napadima.

Procurjeli dokumenti otkrivaju da zaposlenici, nekima od njih su oduzeti pasoši kako bi se spriječilo napuštanje zemlje, koriste šifrirane nazive za identifikaciju projekta. Dronovi su nazvani “čamci”, eksplozivna punjenja se nazivaju “branici”, a Iran se povremeno naziva “Irska” ili “Bjelorusija”.

Ovaj program je strogo čuvana državna tajna, iako se provodi na prostoru veličine 14 nogometnih igrališta, s planovima za daljnje proširenje.

Fazni program

Trofazni program je započeo 2023. godine. U postrojenju Alabuga, iranske bespilotne letjelice su rastavljene i nadograđene. Trenutno su u drugoj fazi, gdje se proizvode kućišta, ali su opremljena iranskom elektronikom. Početkom iduće godine, postrojenje će započeti proizvodnju bespilotnih letjelica koristeći ruske materijale i komponente.

Inženjeri iz Alabuge su jasno unaprijedili uvezene dronove, čineći ih vodootpornim i zamijenivši nepouzdane kineske dijelove. Njihova namjera je da ih opreme za koordinirane napade na ciljeve i da masovno proizvode ove modele prema višim standardima od originalnih Shahed letjelica.

Međutim, program pod kodnim imenom Projekt čamac je usporila birokratija ruskog Ministarstva odbrane, te je do februara kasnio više od pet sedmica u odnosu na predviđeni raspored. Naišao je i na logističke poteškoće. Kada su kamioni stigli na aerodrom za prijevoz prvih dronova, otkriveno je da nema viljuškara za manipulaciju teškim sanducima.

Ruski inžinjeri su tada morali unajmiti viljuškar od lokalne tvrtke, no shvatili su da nitko od njih nije bio kvalificiran za rukovanje istim.

Prelazak na masovne napade

Bivši inspektor UN-a za oružje, David Albright, vjeruje da bi Rusija mogla preći s povremenih lansiranja desetaka uvezanih kamikaza dronova Shahed-136 protiv ukrajinskih ciljeva, na češće napade s na stotine letjelica do sljedeće godine.

Ove sedmice, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je objavilo da je gotovo sigurno da je Moskva angažirala bespilotne letjelice domaće proizvodnje, temeljene na iranskom modelu Shahed.

Idina vrh