Otvorenjem izložbe „Opsada/Siege“ britanskog fotografa, Paula Lowea, počelo je obilježavanje tridesete godišnjice od početka opsade Sarajeva.

05/04/2022
1 minuta čitanja

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na svečanosti u Vijećnici je kazala da „Lowe svojim  fotografijama prikazuje svakodnevni život Sarajki i Sarajlija tokom opsade koji su pokazali nevjerovatnu hrabrost i upravo kroz umjetnost i kulturu koju sada slavimo, pružali otpor agresiji“.

„Dijelili ste tu hrabrost, gospodine Lowe i slike ratnog Sarajeva, slali u svijet. Hvala Vam na tome!“, poručila je gradonačelnica.

Između 1992. i 1996., Paul Lowe je boravio u Sarajevu, dokumentujući svakodnevni život. Na njegovim fotografijama mogu se vidjeti stanovnici Sarajeva koji pokušavaju pretrčati uski prolaz u snajperskoj aleji, ranjenike dok u bolnicama pokušavaju dobiti pomoć nakon ranjavanja od naših heroja u bijelom … i Sarajke koje su svojom ljepotom prkosile nedaćama agresije.

Na fasadi sarajevske Vijećnice večeras je upriličena video projekcija o ratnim ožiljcima, simbolima opsade i stradanja ovoga grada.

Sarajevodanas/sarajevo.ba

Idina vrh