Panično saopćenje SDA nakon najave smjene direktora. Pozivaju svoje ljude da ostanu na pozicijama

04/05/2023
1 minuta čitanja

Nakon što je Vlada Federacije BiH danas najavila smjene rukovodećih kadrova u javnim preduzećima, panično se oglasila SDA.

Naime, premijer Nermin Nikšić kazao je da je Vlada pozvala rukovodioce u javnim preduzećima da mandate stave na raspolaganje. To faktički znači da su ih pozvali da daju ostavke. Nikšić je kazao da bi nova Vlada trebala postaviti nove ljude koji će provoditi politiku nove Vlade.

Očekivano, SDA čiji su kadrovi uglavnom uhljebljeni, panično se oglasila prozivajući Vladi da najavljuje kršenje zakona.

“Način izbora i razrješenja rukovodećih struktura u javnim preduzećima u FBiH jasno je propisan Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, te Zakonom o privrednim društvima FBiH i Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala.

Poziv nametnutog premijera Nermina Nikšića članovima uprava javnih kompanija da se povuku sa pozicija, neovisno o ostvarenim poslovnim rezultatima i prije isteka mandata, direktno je kršenje zakona”, smatraju iz SDA.

Oni sad kažu da je ‘opasna najava’ da će nova Vlada FBiH imenovati uprave javnih preduzeća ‘u skladu sa stranačkim potrebama i zaobilaženjem važećih zakona’.

“Ovakvim najavama Nikšić je također u potpunosti demaskirao još jedno lažno obećanje vladajućih stranaka o namjeri depolitiziranja javnih preduzeća, s obzirom da u praksi očigledno planiraju raditi suprotno i time definitivno staviti javne resurse pod kontrolu političkih stranaka”, kažu u saopćenju.

Naravno, SDA poziva i sve članove upravnih struktura javnih preduzeća da ‘ne podlegnu pritiscima i pozivima na nezakonito postupanje’. Odnosno da ostanu na pozicijama što duže mogu.

Idina vrh