Patrijarh Porfirije: Vjerovati u Boga koji je vaskrsao iz mrtvih, ne u Boga uopšteno

05/05/2024
1 minuta čitanja
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da se vjeruje u Boga koji je vaskrsao iz mrtvih, ne u Boga uopšteno jer nije dovoljno vjerovati samo u njegovu, kako mnogi kažu, nauku, etiku, moral.

– Vjerujemo u Boga koji je vaskrsao iz mrtvih, ne u Boga uopšteno, jer ima mnogo onih koji vjeruju u Boga i u Isusa Hrista, ali vjeruju u njegovu, kako kažu, nauku, etiku i moral. To je sve u redu, ali nije dovoljno. I ako je samo to onda je pogrešno – objasnio je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je istakao da se vakrsli Hristos javio onima koji su u njega vjerovali, dok je onima koji nisu imali vjere iako se javljao ostao stranac, a oni prazni.

– To da je on vaskrsao nije posljedica i rezultat našeg domišljanja, nego uvijek i isključivo posljedica vjere – rekao je patrijarh Porfirije nakon što je služio u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Njegova svetost je ukazao na to da se vjeruje u Isusa Hrista, Sina Božjeg, koji je vaskrsao iz mrtvih, naglasivši da čovjek ima potrebu za životom jer je to prirodno.

Prema njegovim riječima, strah od potpune i apsolutne samoće i mraka, iščeznuća, strah od smrti jeste ono na šta anđeo poziva mironosice žene, apostole i ostale da ostave sve po strani jer je ustao Gospod.

Njegova svetost je naveo da Hristov silazak u ad Crkva naziva prvim vaskrsenjem, jer tamo gdje je Gospod tamo nema smrti, tamo je život.

– Gospod je sišao u ad da razbije okove smrti, da najavi i da nagovesti potpuno i apsolutno večno vaskrsenje svakog od nas – rekao je patrijarh Porfirije.

Idina vrh