Penzioneri i RVI oštro protiv da OSBiH ima penzije u visini plaća

04/06/2022
minuta čitanja

Ukoliko ga Ustavni sud Federacije BiH ne proglasi neustavnim, Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) koji je usvojen u Federalnom parlamentu…

… iako je čekao te i dalje čeka ocjenu ustavnosti, stvorit će ogromne probleme stabilnosti Zavoda PIO/MIO FBiH i tako ugroziti isplate penzija za više od 400 hiljada korisnika. Upozorio je na to Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Istovremeno, i u Savezu ratnih vojnih invalida Federacije BiH smatraju da su neustavna zakonska rješenja po kojem se pripadnicima OSBiH povećava osnovica za obračunavanje penzija.

Podsjećanja radi, ovim se zakonom za oko 2.300 pripadnika OSBiH omogućuje da primaju penzije u visini plaća, po koeficijentu 1,29. Tako će njihova prosječna penzija iznositi skoro 1.200 KM, dok s druge strane, ostalih 426.469 penzionera u Federaciji ima prosječnu penziju od oko 460 KM.

Federalni premijer Fadil Novalić u decembru prošle godine, kada je ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uložio je apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti te za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo njegovo donošenje do odluke suda o meritumu. No, iako se Ustavni sud još nije očitovao, sporni zakon koji su predložili parlamentarci Zijat Mušić i Ivo Tadić, a većina njihovih kolega u oba doma podržala, izglasan je krajem marta i u Domu naroda.

– Učinili su to sasvim sigurno jer smo u izbornoj godini, da bi prikupili određene političke poene, ne razmišljajući o posljedicama – kaže Mehić.

On upozorava da bi primjena ovog zakona potpuno ogoljela Fond PIO i vratila sve na period kada su dubioze bile 270 miliona KM, penzije bile mizerne, a isplate neredovne. Gubici su, kaže, i postojali upravo zato što je stari Zakon o PIO koji je bio na snazi 20 godina dovodio do devastacije PIO fonda, čiji budžet nije mogao izdražati isplate putem isplatnog koeficijenta.

– Fond je bio u deficitu i to smo promijenili te s Vladom premijera Fadila Novalića 2018. godine donijeli novi Zakon o PIO. Tada se prešlo na federalni budžet, Vlada je postala garant isplata i od tada imamo kontinuitet u suficitu i redovnim isplatama penzija. Ako bi sada počela primjena ovog zakona za pripadnike OSBiH sutra će i svi drugi, profesori, ljekari, pravici, bankari, inženjeri…, početi tražiti ista prava i koeficijent. Taj zakon nije mogao biti usvojen, jer se o njemu nije očitovala Vlada niti sad može početi njegova primjena dok se ne očituje Ustavni sud – napominje Mehić.

On očekuje da će Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH biti proglašen neustavnim te da će se na sve podjednako primjenjivati Zakon o PIO koji je stupio na snagu od 1. marta 2018.

– Stari zakon je i poništen zbog isplatnog koeficijenta koji je vukao sve u propast. Ne može se zato što je neko ranije imao to pravo, sada tražiti da se ono primjenjuje kad u Zakonu o PIO to više ne postoji. Sada imamo bodovni sistem i to je potpuno nešto drugo i pravednije, jer podrazumijeva staž i ono koliko vam je uplaćivano. Mi samo tražimo isti tretman za sve. To smo tražili i u Parlamentu, ali tamo je bilo sve izlobirano, jer idu izbori – zaključuje Mehić.

Iz Saveza RVI FBiH obratili su se dopisom federalnom premijeru Fadilu Novaliću i pomoćniku ministra za boračka pitanja FBiH Mirzi Terzi.

– Ovih dana čitamo po mrežama psovanje i pljuvanje države, institucije, pojedinaca, od strane dijela profesionalnih vojnika OS, pa smo zainteresovani o čemu se radi. S obzirom da se radi o lobističkoj grupi, koja je progurala neki zakon kojim se pripadnicima OS obračunava visina penzije, koja bi po važećem zakonu iznosila 700 KM, 1000 KM, 1.600 KM, uvećava na nivo najbolje plate svakog od njih, tj. uvećava se za 29 posto. Premijer FBiH procijenio je da je upitna ustavnost tog zakona, poslao ga je na ocijenu ustavnosti. A sad je grupa uvrijeđena, jer izgleda da sami znaju da je tekst neustavan. Znači gospoda hoće povećanje visine penzije, pa i makar i po neustavnom zakonu, a kunu se u državu i mašu svojim zaslugama za nju – ističu u Savezu RVI.

U ovoj boračkoj organizaciji podsjećaju da ima ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, članova šehidskih porodica, koji primaju minimalne penzije ili još nisu ni ostvarili pravo na penzionisanje, a žive od 50 KM lične invalidnine.

-Oni pitaju šta je sa njihovim zaslugama, je li one vrijede minimalne penzije, a profesionalnim oficirima koji su 25 godina bili zaposleni i primali plate, tri do četiri puta više – navode u dopisu iz Saveza ratnih vojnih invalida FBiH.

Idina vrh