Penzioneri s najnižom penzijom u TK dobit će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM

11/08/2023
1 minuta čitanja

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj vanrednoj sjednici ovlastila ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Fadila Alića (SDA) da potpiše sporazum o isplati jednokratne novčane pomoći od 100 KM penzionerima ovog kantona s najnižom penzijom

Prema zakonu o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu, predviđena sredstva za realizaciju jednokratne novčane pomoći rasporedit će se na osnovu odluke resornog ministarstva.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć, koju će dodijeliti Vlada Tuzlanskog kantona, ostvaruju penzioneri s mjestom prebivališta na području ovog kantona, a koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze 538,27 KM.

Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine će bez naknade, nakon uplate finansijskih sredstava, izvršiti prijenos sredstava u pojedinačnom iznosu od 100 KM penzionerima uz isplatu redovne penzije za august ove godine.

Ukupan broj primalaca jednokratne pomoći, utvrđen u Zavodu za PIO i dostavljen Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, iznosi 37.170 penzionera.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o prijenosu sredstava Zavodu u iznosu od 3,7 miliona KM za isplatu jednokratne novčane pomoći.

Idina vrh