Peskov: Svjetski procesi imaju negativan učinak, počinje velika oluja

05/09/2022
1 minuta čitanja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je u intervjuu za rusku agenciju TASS o razvoju odnosa Rusije i Zapada, ali i o tome kako se Rusija mora okrenuti prema zemljama istoka.

Uoči sjednice Istočnog ekonomskog foruma na kojoj bi trebao učestvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin, Peskov ističe kako je za Rusiju Daleki istok najvažnija regija.”Imamo visoku dinamiku razvoju, svi alati su u primjeni.

Naravno, nemoguće je govoriti o razvoju odnosa bez šireg konteksta tako da ćemo se osvrnuti i na trgovinsko-ekonomske odnose, političku situaciju i svjetske procese koji utječu na sve”, rekao je Peskov.

Nakon toga, osvrnuo se na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.”Svjetski procesi trenutno imaju negativan učinak. Tačnije, na neki način počinje velika svjetska oluja. U mnogočemu postoje objektivni razlozi, ali postoje i subjektivni razlozi za ovu oluju.

Oni se vezuju za apsolutno nelogične i često apsurdne odluke i postupke SAD-a, Evropske unije i drugih zemalja”, ističe glasnogovornik Kremlja.Između ostalog, Peskov je rekao kako su ograničenja koja uvodi Zapad umjetna.”Sada kako se ograničenja uvode u zapadnom smjeru, trgovinski i ekonomski odnosi počinju se više fokusirati na istok.

Zbog toga, značaj istočnog tržišta za nas je teško i procijeniti”, mišljenja je on.Naglasio je kako je u izradi dokument o vanjskopolitičkom fokusu Rusije koji će biti znatno više usmjeren na Istok.”Činjenica je da se u cjelini pejzaž međunarodnih odnosa brzo mijenja.

Postoji nova svjetska realnost koju treba uzeti u obzir. Mnogo je neprijateljskih država koje već zauzimaju skrivenu neprijateljsku poziciju i koje preduzimaju radnje koje su u suprotnosti s našim interesima.

Zbog toga, moramo ublažiti te negativne posljedice”, zaključio je

Idina vrh