Pet malina respiratora stiglo je neispravno, Novalić nikad nije pokrenuo utuženje i proces povrata novca!?

01/05/2023
1 minuta čitanja

Dok sad već bivši premijer FBiH Fadil Novalić čeka konačnu presudu za nabavku respiratora, ovaj slučaj idalje otvara mnoga pitanja.

Prije nekoliko Radio Slobodna Evropa objavio je članak o tome gdje se sad nalazi 100 malina respiratora koje je nabavio Novalić zajedno sa Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom.

Za kriminalnu nabavku ukupno su dobili 15 godina zatvora.

Međutim, osim što je RSE dobio potvrdu onoga što se već znalo – da su neupotrebljivi respiratori spakovani i ne koriste se više ni na KCUS-u (ustanova koja ih je jedina i koristila), dobili su zanimljivu dodatnu informaciju – 5 respiratora nije u nikad bilo u funkciji.

“Preostalih pet je, tvrde, kod autoriziranog predstavnika ovog modela za BiH, firmi “Profesional Medic” u Beogradu. Odgovora, također, nije bilo ni na pitanje RSE zašto je pet respiratora u beogradskoj firmi koja je predstavnik za BiH”, navodi se u članku.

No, Raport saznaje da se radi o pet respiratora koji su iz Kine isporučeni kao neispravni. I oni nikad nisu popravljeni.

Prema našim informacijama, tih pet respiratora je skriveno u podrumu predstavništva kompanije ‘Profesional Medic’ u BiH.

Ono što se čini skandaloznim jestu informacije Raporta po kojima je FUCZ (koja je po Novalićevom nalogu i nabavila respiratore) uopće nije pokrenula proces tuženja isporučiocu po pitanju neispravne robe.

Navodno su neispravne respiratore službenici FUCZ-a odnosno Komisije za popis roba FUCZ slikali i sve zadokumentirali u izvještaju. No, Novalić nikad nije pokrenuo povratak para. Jer bi to morao raditi preko Srebrene maline koja ih je zvanično uvezla.

Idina vrh