PLENKOVIĆ PORUČIO DA JE HRVATSKA GLAVNI PRIJATELJ BIH

04/06/2024
minuta čitanja

MOSTAR –  Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković poručio je večeras u Mostaru da je Hrvatska glavni prijatelj i zagovarač prijema BiH u Evropsku uniju i zemlja koja će uvijek dići glas u interesu BiH i svih njenih konstitutivnih naroda na putu ka EU.

On je dodao da je prvi i glavni cilj saradnje dva HDZ-a snažna podrška hrvatske države i vlade Bosni i Hercegovini da ide snažno ka članstvu u Evropskoj uniji, dok je drugi cilj koordinisan stav dvije stranke na zalaganju za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali jednakopravnog naroda u BiH.

”Mislim da smo u zadnjih nekoliko godina bili vrlo konzistentni i nastojali rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU.  Glavni elementi su bila tri ključna trenutka, trenutak podnošenja zahtjeva za članstvo u februaru 2016. godine kada je Dragan Čović bio predjedavaući predsjedništva kada smo pomogli BiH da podnese zahtjev. Drugi korak je bio prije dvije godine kada se dodjeljivao status kandidata, gdje smo bili najangažovaniji da se taj status dodijeli. I konačno treći trenutak, odlučianje na nivou Evropskog viejća da Bih dobije pristupne pregovore”, kazao je Plenković.

On je naglasio da je Hrvatska pomogla da Ursula fon der Lajen koja je zajedno s njim posjetila Sarajevo krajem januara, nakon toga izađe sa pozitivnim izvještajem. ”Nakon toga smo privolili i one koji su najviše bili rezervisani za stolom  27 –orice bili da dignu ruke za pozitivne zaključke o otvaranju pregovora o pristupu BiH”, naveo je.

Plenković je naglasio da će Hrvatska uvijek dignuti glas u interesu BiH.

”Mi ćemo kao Vlada nastojati djelovati u tom okviru koji sam naveo, podrška države državi, tijesna saradnja dviju sestrinskih stranaka, a na nivou vlada i dalje realizovati brojne projekte koji će unaprijediti ekonomsku saradnju i razmjenu koja je skoro četiri milijarde eura, investicije, ulaganje u saobraćajnu i infrastrukturnu povezanost i rješavanje otvorenih pitanja”, naveo je Plenković.

Plenković je podsjetio da je HDZ 17. aprila ponovo dobila povjerenje hrvatskih građana, te da očekuje da će i lista HDZ-a za Evropski parlament dobiti većinsku podršku hrvatskih državljana i u Hrvatskoj i izvan nje.

On je naveo da je večeras u Mostaru da bi prisustvovao 34. godišnjici HDZ-a u Mostaru, ali i kako bi dao podršku kandidatkinji HDZ-a BiH Željani Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a Hrvatske za Evropski parlament koji će se održati 9. juna.

Predsjednik HDZ-a naveo je da su izbori za Evropski parlament izuzetno važni, jer Hrvatska upućuje 12 zastupnika i važno je da oni budu u sinergiji sa Vladom Hrvatske. ”Ovo je važno i za BiH da u Evropskom parlamentu ima zastupnika koji će se boriti i za interese BiH i za ravnopravnost Hrvata, ali uvijek na način koji respektuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Hrvatska nikada ni u jednom trenutku nije kondicionirala nešto što i eventualno moglo biti negativno za evropski put BiH, već obrnuto što brža dinamika prema članstvu u EU uz rješavanje hrvatskog pitanja u pogledu ravnopravnosti. Samo tako gradim povjerenje i prijateljski nastojimo pomoći i mislim da je ta linija prepoznata i kod Bošnjaka i Srba u BiH”, kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je godišnjicu HDZ-u Mostar i zahvalio se Plenkoviću na dolasku. On je poručio da Plenković učinio izuzetan napor da bi BiH danas otvorila svoja vrata približavanju euro-atlantskim integracijama.

Čović je poručio da je HDZ ”stožerna” stranka hrvatskog naroda i predvodnica svih politika u ime hrvatskog naroda, ali i ne samo hrvatskog naroda.

Idina vrh