HMS

Počinje potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, evo kolike su kazne za nepoštivanje

07/06/2024
minuta čitanja

Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje započela je donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. lipnja, a stupa na snagu 13. lipnja ove godine.

Iz Gospodarske komore FBiH navode da Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima diljem Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 četvornih metara i unosi razliku između objekata u kojima se poslužuje hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uvjeti koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Vlasnici objekata površine do 50m2 u kojima se poslužuje samo piće mogu odlučiti hoće li objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dopusti pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sustavom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena uporaba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Za vlasnike objekata većih od 50m2 u kojima se poslužuje samo piće ili se uz piće poslužuje i hrana, Pravilnik predviđa obvezne mjere koje trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sustavom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije poslužiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena uporaba tehnologije zagrijavanja duhana.

Za objekte manje od 50m2 u kojima se poslužuje hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Uporaba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio razdoblje od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Pored obveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih osoba kreću stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svaka fizička osoba za kršenje odredbe o zabrani pušenja.

Provođenje zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu: opomenuti; uskratiti uslugu; zatražiti od osobe da napusti prostor.

Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjene u rasponu od 300 do 1.000 KM.

– U tom procesu, Gospodarska komora FBiH stoji na raspolaganju svim svojim članovima za sve dodatne informacije i asistenciju – priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH./

Idina vrh