Podržavate li inicijativu: Da li će se uvesti neradna nedjelja u FBIH?

22/07/2023
1 minuta čitanja

Unapređenje zakonskih rješenja kako bi se olakšalo poslovanje u oblasti trgovine bila je tema sastanka ministra trgovine Federacije BiH Amira Hasičevića i vlasnika kompanije Bingo, lidera u trgovini u BiH Senada Džambića, te Edina Ibrahimovića, izvršnog direktora za biznis operacije kompanije Bingo.

U fokusu su bili Zakon o unutrašnjoj trgovini, Zakon o kontroli cijena i Zakon o zaštiti potrošača.

Čelnici kompanije Bingo govorili su o tome s čim se susreću u praksi i šta bi poslodavcima olakšalo svakodnevno poslovanje.

Govorio je o planovima za određivanje visine marži za osnovne životne namirnice, uvođenju neradne nedjelje na području Federacije BiH i unaprjeđenju Zakona o zaštiti potrošača, te usklađivanju istog sa zakonodavstvom EU.

Džambić i Ibrahimović podržali su nastojanje da se neradna nedjelja uvede na nivou Federacije. Takođe su izrazili pozitivan stav oko prijedloga za povećanje plata radnicima uz korekciju doprinosa ili povećanja neoporezivog dijela primanja.

Na sastanku su razmijenili i informacije o kretanju cijena životnih namirnica i unapređenju saradnje, kao i zajedničkog djelovanja poslovne zajednice i Federalnog ministarstva trgovine u stvaranju poslovnog ambijenta kojim će se omogućiti uspostavljanje stabilnog i jedinstvenog tržišta sa posebnim akcentom na zaštitu interesa i potrošača i trgovaca.

Podsjetimo, ideja o neradnoj nedjelji od strane DF-a je2022. godine upućena u federalni Zastupnički dom, zakon nije dobio dovoljno podrške za prolaz. Nešto ranije, usvojen je u Mostaru, Sanskom Mostu, a početkom jula 2023. godine neradna nedjelja je i u Goraždu. Da li će Sarajevo i drugi gradovi u BiH uspjeti dogovoriti da izglasaju da nedjelja bude neradna za sve, ostaje da se vidi.

Idina vrh