Pokrenut postupak provjere doktorata austrijske ministrice Alme Zadić, sumnja se da je plagijat 

16/03/2022
1 minuta čitanja

Nakon obavljene preliminarne interne istrage, Univerzitet u Beču pokrenuo je postupak provjere doktorske disertacije austrijske ministrice bh. porijekla Alme Zadić zbog navoda da se radi o plagijatu, pišu mediji u ovoj državi.

Naime, Univerzitet u Beču je u februaru dobio anonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je doktorat ministrice pravde Austrije Alme Zadić plagijat. Nakon što je obavljena interna kontrola, Univerzitet je zatražio učešće međunarodnih stručnjaka u provjeri doktorata.

“Rezultat provjere trebao bi biti dostupan za nekoliko mjeseci, a najvjerovatnije nakon ljeta”, navodi list Die Presse.

Alma Zadić je 2017. godine predala doktorsku disertaciju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beču, a tema njenog rada bila je utjecaj Tribunala za bivšu Jugoslaviju na pravna dešavanja u državama nasljednicama.

Iako se njena disertacija nije dovodila u pitanje sve do februara ove godine, iz Univerziteta u Beču su saopćili kako će se svi navodi i prijave detaljno provjeriti.

“Univerzitet u Beču se zalaže za kriterije akademskog poštenja. Oni se odnose na sav akademski rad, bez obzira na predmet i osobu. Ukoliko postoje indicije o sumnji na plagijat u radu za koji je već dodijeljena diploma, Univerzitet u Beču će ispitati i pokrenuti postupak”, saopćili su iz Univerziteta.

Povodom cijelog slučaja oglasili su se i iz kabineta Alme Zadić te su naglasili kako su obaviješteni o pokretanju postupka provjere diplome.

“Pozdravljamo činjenicu da se anonimne optužbe mogu objektivno provjeriti te da ih mogu razjasniti naučnici”, ističu iz kabineta austrijske ministrice bh. porijekla.

Idina vrh