Policajci protestuju ispred zgrade onih koje čuvaju

16/05/2022
1 minuta čitanja

Savez samostalnih sindikata policijskih organa BiH danas je mirnim okupljanjem ispred Parlamentarne skupštine u Sarajevu iskazao svoje nezadovoljstvo zbog loših uslova rada i, kako kažu, nemara koju vlast ima prema njima.

Na mirnom protestnom okupljanju su članovi Sindikata SIPA-e, Sindikata GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata policijskih organa Dragan Krvavac rekao je da su protesti prvi korak koji su preuzeli da iskažu svoje nezadovoljstvo. Problem je, kako kaže, ignorisanje vlasti, ali i opozicije.

“Danas smo se okupili još jedanput pa ćemo nakon protesta donijeti odluke. Međutim, niko nas ne doživljava, ne ispunjavaju nam se nikakvi zahtjevi, niti predstavnici vlasti a ni opozicije. Ne žele sa nama da razgovaraju”, kaže Krvavac.

Razmatraju u stupanje u štrajk, ali sve prema Zakonu. Jedan od njihovih zahtijeva jeste povećanje plate.

“Tražili smo da zaposlenik koji ima najnižu platu može kupiti 10 litara ulja. Time je sve rečeno”, naglasio je Krvavac. Dodaje i da su državni policijski službenici u BiH jedini koji nisu osigurani od nesreće, nemaju kolektivni ugovor, a plate su im umanjivanje već tri ili četiri puta.

“Ne tražimo ništa, tražimo ono što smo imali prije 14 godina. Vratili smo se 100 godina unazad”, istakao je Krvavac.

Predsjednik direkcije za koordinaciju policijskih tijela Faris Salan kaže da su svi upoznati sa statusom u kojem su oni, ali niko ne reaguje.

“Svi ste upozati da državna policija ima najmanje plate u državi. MUP KS, MUP RS imaju veće plate i povećavane su im. Mi nemamo novca da dođemo na posao, jer dolazimo iz svih gradova BiH. Da li je sramota ove koje mi čuvamo, a koji su u ovoj zgradi, da mi koji bismo svoje živote založili sada protestujemo?”, poručio je Salan.

Predsjednik sindikata granične policije BiH Emir Tanović kaže da su granični policijski službenici u posebno teškoj situaciji, imaju osjećaj kao da nikome nisu važni.

“Graničnu policiju muči to što niko nema neke empatije prema nama, nemamo taj osjećaj da smo nekome važni. Već 12 godina niko ništa nije uradio po pitanju povećanja plate. Obzirom na naše poslove i zadatke, prinuđeni su da napuštaju graničnu policiju”, rekao je Tanović.

Idina vrh