Poljska najavila da će sa 300.000 vojnika imati najmoćnije kopnene snage u Evropi

29/07/2022
minuta čitanja

Ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je da će Poljska imati “najmoćnije kopnene snage u Evropi” zahvaljujući tekućim investicijama vlade, koja je nedavno podigla budžet za odbranu na 3 posto BDP-a, jedan od najviših nivoa u NATO-u, i ima za cilj da dodatno povećati na 5 posto.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Varšava je krenula u vojnu potrošnju. Jučer je potvrdio dogovor sa Južnom Korejom prema kojem će Poljska nabaviti preko 600 haubica i skoro 1.000 tenkova.

Također je nedavno dogovorila kupovinu 250 novih i 116 polovnih tenkova Abrams iz SAD-a.Poređenja radi, Njemačka ima 266 borbenih tenkova u upotrebi, a Francuska 406, prema Global Firepoweru, koji objedinjuje podatke o jačini vojnih snaga.

Prema novom Zakonu o domovinskoj odbrani usvojenom u martu uz međustranačku podršku, Poljska se također obavezala da će više nego udvostručiti veličinu svojih oružanih snaga na 300.000 pripadnika.

U maju je pokrenula novi plaćeni oblik dobrovoljnog služenja vojnog roka u nastojanju da dovede regrute.

Prema The Military Balance, godišnjoj procjeni koju je izvršio Međunarodni institut za strateške studije, prošle godine Turska je imala 355.200 aktivnih vojnih lica, a slijede Francuska sa 203.250 i Njemačka sa 183.500.

Zakon o domovinskoj odbrani također je povećao budžet za odbranu na 3 posto BDP-a, što bi na osnovu podataka za 2021. godinu stavilo Poljsku iza samo Grčke (3,82 posto) i SAD-a (3,52 posto) u NATO-u u relativnom iznosu.

Predsjednik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski je ovog mjeseca izjavio da će potrošnja za odbranu na kraju dostići 5 posto BDP-a.Govoreći jučer, Blaszczak je izjavio da će Poljska “zahvaljujući [tim] ulaganjima u vojsku postati najmoćnija kopnena snaga u Evropi”, prenosi Polsat News.

On je napomenuo da će ova potrošnja ne samo povećati veličinu oružanih snaga, već će ih i modernizovati zamjenom stare postsovjetske opreme.Ranije ove godine, Poljska je donirala Ukrajini više od 240 svojih sovjetskih tenkova T-72. Ove sedmice, Ukrajina je potvrdila da je Poljska također isporučila neodređeni broj tenkova PT-91 Twardy, koji su nadograđena verzija T-72. Poljska je ove godine bila drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini, iza samo SAD.

Predsjednik Andrzej Duda je u junu jasno stavio do znanja da se Varšava nada da će njeni saveznici pomoći u popunjavanju ovih praznina donacijama ili prodajom svoje opreme.

Optužio je Njemačku da je odustala od obećanja da će to učiniti tako što će obezbijediti tenkove Leopard. Berlin tvrdi da je Poljska postavila nerealne zahtjeve za najnovijom verzijom tenka.

Premijer Mateusz Morawiecki također je prošlog mjeseca objavio da se Evropska komisija složila da “nadoknadi veliki dio naših troškova” u vezi sa opremom doniranom Ukrajini.Kada je Blaszczak posjetio Washington u aprilu kako bi razgovarao o sporazumima o oružju, ministar odbrane Lloyd Austin obećao je da će SAD pomoći “poljskoj vojsci da postane jedna od najsposobnijih u Evropi”.

Osim što je osigurala dva ugovora za tenkove Abrams, Poljska je također potpisala ili traži ugovore sa SAD za sisteme protuzračne odbrane Patriot, raketne bacače HIMARS, borbene avione F-35, jurišne helikoptere i dronove.

Prema sporazumima sa Južnom Korejom koji su najavljeni ove sedmice, Poljska će kupiti početnih 180 tenkova i 48 haubica, a isporuka počinje ove godine. U drugoj fazi će biti isporučeno preko 800 tenkova i 600 haubica, a oba će biti proizvedena u Poljskoj do 2026.

Međutim, bivši načelnik generalštaba poljske vojske, Mieczysław Gocul, izrazio je skepticizam u vezi sa dogovorom, rekavši da bi prioritet trebalo da bude obezbeđivanje municije za postojeću opremu.

Gocul je sugerirao da vlada, kojoj slijede parlamentarni izbori iduće godine, želi novo oružje za izlaganje na vojnim paradama i za jačanje podrške.

Idina vrh