Pomozimo sedmogodišnjoj Amini koja boluje od anatomskog poremećaja

07/11/2022
1 minuta čitanja

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Aminu Maličbegović iz Žepča kojoj je potrebna operacija zbog Chiari malformacije – anatomskog poremećaja u regiji zadnje lobanjske jame.

Za nju je u funkciju stavljen humanitarni broj 17041, pozivom se doniraju dvije KM, a broj je jedinstven za sve operatere u BiH.

Amina je krenula u prvi razred osnovne škole, ali nije poput svojih vršnjaka. Ona ima probleme sa nestabilnim hodom i ravnotežom, te često pada, kao i sa finom motorikom i govorom, dok je – što se tiče intelekta – u nivou sa vršnjacima.

Rođena je u 34. sedmici i prvih sedam mjeseci je provela u bolnici, a već drugog dana života imala je operaciju atrezije duodenuma koja se manifestira jakim bolovima i upornim povraćanjem. Potom je imala probleme s jetrom i nije napredovala na kilaži.

U trećem mjesecu otkrivaju da je zaražena citomegalovirusom, te da ima i GER za koji je primala i terapiju zbog povraćanja. Sa šest mjeseci dolazi do hidrocefalusa kada naša djevojčica ima još jedan operativni zahvat.

Kada je imala godinu dana kreće sa fizioterapeutskim tretmanima, jer nije imala osnovne reflekse. Na prvim vježbama dolazi do uklještenja preponske kile i opet završava na operaciji. Sa dvije i pol godine operiše Arnold Chiari tip II. Chiari malformacija je prirođena anomalija koja se javlja u području glave gdje se susreću mozak i kičmena moždina.

Sa tri godine otkrivaju da ima celijakiju i od tada je na bezglutenskoj dijeti. U četvrtoj godini saznaje da ima apsolutnu deficijenciju hormona rasta, a potom i da je alergična na grinje, epitel psa, mačke, jabuku, a sa šest i po godina dobija zvaničnu dijagnozu cerabralne paralize.

Pomozimo Amini da ode na operaciju u Tursku koja košta 30.000 eura, nakon koje bi njen život trebao biti ljepši i kvalitetniji. Porodica je prikupila 4.278,92 eura, a mi želimo uz pomoć dobrih ljudi prikupiti ostatak od 25.721,08 eura.

Idina vrh