Poražavjući podaci iz bh. škole: U prvi razred upisana samo četiri učenika

20/08/2023
1 minuta čitanja

Opština Kalinovik svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole daruje sa 2.000 KM, a za upis u prvi razred srednje škole daje 1.000 KM

U prvi razred Osnovne škole “Ljutica Bogdan” u Kalinoviku u narednu školsku godinu upisana su četiri učenika, što je za jedno dijete manje nego lani, izjavila je Srni direktorica ove obrazovne ustanove Verica Elez.

Inače, za prvačiće, kao i sve učenike do četvrtog razreda osnovne škole, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a će obezbijediti besplatne udžbenike u novoj školskoj godini.

Elez je dodala da su za sve učenike od petog do devetog razreda u školskoj biblioteci dostupni kompleti udžbenika za odgovarajući razred. Riječ je o korištenim udžbenicima koje su učenici vratili u biblioteku, a nabavku nedostajućih ili novih udžbenika finansira opština Kalinovik.

– Udžbenike za učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, kazala je direktorica škole.

Prema njenim riječima, u svih devet razreda u OŠ “Ljutica Bogdan” u narednu školsku godinu upisana su ukupno 53 učenika.

– Ove godine imamo problem sa obezbjeđivanjem nastavnog kadra za predmete hemija i tehničko vaspitanje. Niko se nije javio na raspisani konkurs za ova radna mjesta, zbog čega ćemo konkurs ponoviti u nadi da će se neko javiti, istakla je Elezova i dodala da većinu škola sa malim brojem učenika muči problem sa kvalifikovanim kadrom za predmete sa malim fondom časova.

Verica Elez je podsjetila na to da opština Kalinovik svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole daruje sa 2.000 KM, a za upis u prvi razred srednje škole daje 1.000 KM.

Idina vrh