Poruka s protesta Sindikata radnika: Trgovci zaslužuju veće plaće

01/05/2023
1 minuta čitanja

Moj veliki ponos je što su sa mnom jutros stajale kolege iz cijele BiH, dakle sindikalni povjerenci, rekla je Ferhatović–Beširović

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović–Beširović danas se obratila medijima tokom protesta gdje je istakla svoje nezadovoljstvo. 

– Svjesni smo krizne situacije da smo u katastrofalno lošem tržištu rada i uopšte ekonomiji – rekla je ona.

Dodala je da ovaj Sindikat djeluje na teritoriji cijele BiH.

– Moj veliki ponos je što su sa mnom jutros stajale kolege iz cijele BiH, dakle sindikalni povjerenci. Danas u trgovinama radi nešto više od 152.000 radnika. Nažalost, njih 13.000 je u Sindikatu jer ne smiju biti članovi – kazala je Ferhatović – Beširović.


Ferhatović-Beširević: Ne smiju biti članovi. N. Šaljić / Avaz

Ovom prilikom danas se obratio i Samir Kurtović govorio je u ime Saveza samostalnih sindikata BiH i kao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

– Mi smo danas kao savez procijenili da Sindikat trgovine i radnici trgovine trebaju da imaju podršku saveza u donošenju propisa da bi zaštitili njihova prava. Sindikat trgovine ima potpunu podršku – poručio je Kurtović.

Kurtović - Avaz

Kurtović: Puna podrška. N. Šaljić / Avaz

Dodao je da ovi radnici imaju najmanja primanja u BiH. Obećao je da će zaštiti njihova prava, ali i da će im povećati plaće. 

Idina vrh