Posjeta koja pokazuje koliko je SDA unazadila odnose BiH sa bogatim islamskim zemljama

08/04/2023
1 minuta čitanja

Koliko je SDA unazadila odnose BiH s bogatim islamskim zemljama možda je najbolje pokazala jučerašnja posjeta šefa diplomatije UAE šeika Zayeda Al Nahayana.

Ujedinjeni Arapski Emirati spadaju u jednu od najbogatijih država svijeta i svakako su simbol nezamislivog luksuza i prestiža.

Gradovi Dubai i Abu Dhabi nalaze se u samom vrhu svjetskih metropola po svim parametrima, a imaju ogroman utjecaj na promišljanje zapada o islamu, s obzirom na to da većina stanovnika ovih gradova dolaze iz drugih, zapadnih zemalja.

Dramu rješavao i reis

Ne treba dakle previše gubiti vrijeme na objašnjavanje šta danas u svijetu predstavlja država poput UAE te gradovi kao što su Dubai i Abu Dhabi.

Bosna i Hercegovina imala je sve pretpostavke za odličnu, prijateljsku saradnju s ovom državom, kao i sa ostalim islamskim državama Arabijskog poluotoka. No, one nisu iskorištene.

Za 30 godina vlasti SDA, iz ove stranke su u diplomatske misije uglavnom slali politički škart i uhljebe koji nisu imali ni volje ni znanja da odnose unaprijed, a češći je slučaj bio taj da su svojom nesposobnošću te odnose urušili. Takav slučaj bio je sa Saudijskom Arabijom, pa se u rješavanje drame uključio sam reis Husein ef. Kavazović, šaljući na kraju svoj portparola za ambasadora u Rijad.

Posjete Turković bez rezultata

Nakon čak 14 (!) godina u Sarajevo je stigao neko iz samog vrha UAE – šef diplomatije.

Šeik Zayed Al Nahayan sastao se sa bh. kolegom Elmedinom Konakovićem te sa članovima Predsjedništva BiH.

Iako, što je i jučer potvrđeno, BiH i UAE nemaju otvorenih pitanja do sada ove dvije države nisu imale ni saradnju koja bi rezultirala određenim benefitima.

Šokantno je da se tek jučer dogovorilo da UAE otvore konzulat u BiH te se već od ovog ljeta ukidaju vize.

To će doprinijeti većem protoku turista, a to je posebno važno za BiH jer su turisti koji dolaze iz ovog dijela svijeta poznati po tome da se zadrže dugo u BiH i da – troše.

Dakle, za 30 godina svoje vladavine, SDA nije bila u stanju dogovoriti otvaranje konzulata moćnih islamskih država, za čiju naklonost su se navodno borili.

Ranija ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković imala je posljednju posjetu u UAE 2021. godine – no nikakvih rezultata nije bilo.

Idina vrh