Poslali prijave: Čak 12 policajaca želi poziciju Mirsada Vilića

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH trebao bi u narednim danima održati sjednicu na kojoj bi razmatrao pristigle prijave za novi konkurs za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i zamjenika direktora Granične policije (GP) BiH.

Istekao mandat

Mandat direktoru DKTP-a BiH Mirsadu Viliću istekao je u maju prošle godine. Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 9. februara nije imenovalo direktore ove dvije agencije jer se radi o pozicijama koje pripadaju bošnjačkoj kvoti. Odlučeno je da se objavi novi konkurs koji je okončan prošle sedmice.

Portal “Avaza” saznaje da poziciju Vilića želi čak 12 kandidata. Kandidati za nasljednika Mirsada Vilića, na konkursu koji je objavljen prošle godine, su bili Mirsad Đelilović i Ensad Korman, a za zamjenika direktora GPBiH Fahrudin Halač i Amra Aljić.

Dva imena

Ali osmorka je odlučila da ne podrži nikoga, zbog čega je konkurs i poništen. Prema informacijama „Avaza“, dva su ozbiljna imena u utrci za Vilićevog nasljednika. 

Radi se o Enesu Kariću, komandantu Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, i Mujici Selmanoviću, komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a. Na konkurs su se, kako stvari stoje prijavili i Korman, ali i Ibro Bešlija, Nurudin Hafizović, Mirsad Đelilović..

(AVAZ)