Potpisan sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići

27/09/2023
1 minuta čitanja

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović potpisali su danas sporazum o sufinansiranju projekta rekonskrukcije saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići

Potpisivanju je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović.

Radi se o saobraćajnici koja prolazi kroz drugu po veličini privrednu zonu u općini Novi Grad Sarajevo, a koja je od izuzetnog značaja za razvoj i funkcionisanje privrednih subjekata koji djeluju u toj zoni.

Načelnik Efendić je kazao da je Općina ranije imala značajne aktivnosti koje se tiču izgradnje nove vodovodne mreže, izgradnje oborinske kanalizacione mreže, a da je u dijelu saobraćajnice za koju je sporazum potpisan danas, prošle godine završena izgradnja oborinske kanalizacione mreže, čime su se stekli uslovi za nastavak rekonstrukcije saobraćajnice dužine oko 400 metara.

Također, ranije je u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo izvršena sanacija i asfaltiranje oko 300 metara saobraćajnice sa dvije kolovozne trake i trotoarom za pješake u prvom dijelu industrijske zone Bačići.

“Ovim projektom će se u velikoj mjeri poboljšati uslovi rada velikog broja firmi koje već djeluju i rade na prostoru Bačića. To su vrlo značajne firme, neke od njih su partneri Općine Novi Grad u projektima izgradnje rasvjete i nekih drugih aktivnosti koje vodimo. Vrijednost sporazuma je 700.000 KM, mi smo kao Općina kandidovali ovaj projekt kroz procedure Ministarstva privrede KS, koje otvara prostor za podršku svim općinama u razvoju industrijskih privrednih zona. Naša inicijativa je bila da je u Novom Gradu ove godine najznačajnije raditi na rekonstrukciji te saobraćajnice”, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da se u zoni Bačića nalazi i radionica Željeznica FBiH koja ima 250 uposlenih, gdje se vrši remont i rekonstrukcija svih vučnih vozila, lokomotiva itd., te da je i zbog toga značajno da se dođe do što boljih uslova za rad ove privredne zone.

Ministar Mijatović je naglasio značaj projekta rekonstrukcije saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići za Općinu, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju KS, koji je također supotpisnik sporazuma o sufinansiranju ovog infrastrukturnog projekta.

“Moj i stav Vlade KS je da je ovo jedan od najvažnijih projekata u smislu razvoja poslovnih zona u Kantonu Sarajevo, a ovo ulaganje je samo jedno u nizu koje smo realizirali u općini Novi Grad, od 2016. godine iznos sufinansiranja je bio oko 2,3 miliona KM. Nadamo se da ćemo ovaj projekat realizovati u što kraćem vremenu, i da ćemo što efikasnije uraditi rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Bačići, sa dvije saobraćajne trake, trotoarom, odvodnjom i rasvjetom”, kazao je ministar Mijatović.

Idina vrh