Prava LGBTIQ osoba kao još jedan pokazatelj licemjernosti bh. desnice: Samo verbalno protivljenje

04/08/2022
1 minuta čitanja

“Desnije” i konzervativne stranke u Bosni i Hercegovini samo se verbalno protive tome da LGBTIQ osobe ostvaruju sva ljudska prava. Njihova djela po ovom pitanju su u suprotnosti s njihovim riječima.

Da je na djelu konzervativna licemjernost pokazuje prošlosedmična odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da usvoji Akcioni plan za unapređenje prava LGBTIQ osoba.

To podrazumijeva ostvarivanje tri cilja – jednake mogućnosti i zabranu diskriminacije, jednaka prava u svim oblastima i poštivanje različitosti u društvu.

Ovu odluku su donijele vladajuće SDA, HDZ, SNSD i DF.

SDA, HDZ i SNSD, koji je samo imenom socijaldemokratska stranka i ništa više od toga u njemu nema socijaldemokratsko, u javnim istupima problematiziraju prava LGBTIQ osoba, ali je očito da je protivljenje isključivo verbalno.

Usvajanje spomenutog Akcionog plana nije jedini pokazatelj licemjernosti vlasti po ovom pitanju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. koju su i tada činili SDA i HDZ, je u oktobru 2018. godine prihvatila zahtjev za legalizaciju istospolnih brakova.

Verbalno protivljenje je samo u svrhu nastojanja mobilizacije glasačkog tijela, što implicira i suprotstavljanje protivničkim, liberalnim i ljevičarskim strankama. To je posebno slučaj u Kantonu Sarajevo u kojem je SDA trenutno opoziciona stranka, a čiji zvaničnici tvrde da nikada nisu pristajali na organizovanje Povorke ponosa.

Kada je u glavnom gradu bila prva Povorka ponosa 2019. poručili su, i tada kao opozicija, da povorku ne treba organizovati. Godinu dana poslije, kantonalna vlada koju je činila i SDA, je podržala ovaj događaj. Tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić (SBB) je podržao održavanje Povorke ponosa. Zašto SDA kao tada najveća stranka u vladajućoj koaliciji sa SBB-om i DF-om u Sarajevu to nije spriječila ako je istinski bila protiv?

Za pretpostaviti je da vlast, bez obzira ko je čini, donosi odluke, kojima se LGBTIQ osobama osiguravaju ljudska prava, i pod pritiskom Zapada.

Jasno je da je to jedan od uslova za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. I bez toga, spomenutoj populaciji se mora osigurati dostojan život, tj. potpuna jednakost i nediskriminacija.

Idina vrh