Pređena crvena linija: Evropski zastupnici zatražili od EU ciljane sankcije protiv Dodika

12/01/2023
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz i stalni izvjestitelj za BiH i Kosovo Paulo Rangel zatražili su od Evropske unije ciljane sankcije i suspenziju sredstava protiv Milorada Dodika.

“Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. o EU, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući i one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika, i pozivaju na brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju”, naveli su.

Navode da ignorisanje ovih odluka predstavlja krivično djelo.

“Rukovodstvo bh. entiteta RS je 9. januara još jednom obilježilo Dan RS uprkos dugogodišnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. godine proglašen neustavnim”, kazali su.

Bezrezervno su osudili prisustvo nekoliko srpskih ministara, predsjednika Skupštine Srbije i po prvi put, dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore, prisustvovanje ovim nezakonitim događajima.

“Proslavi 9. januara prethodile su i nakon njih 8. i 10. januara održane takozvane svečane akademije u Banjoj Luci i Distriktu Brčko. Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom.

Ističu da su više puta naglašavali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih.

“One sprječavaju sve pokušaje pomirenja i rizikuju održavanje opasnih podjela unutar zemlje. U pozadini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, dodjela najvećeg odlikovanja RS Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg Dana RS dovoljno govori o osjećaju pripadnosti rukovodstva RS i njenog prezira prema osnovnim evropskim vrijednostima”, naveli su u saopćenju.

Dodaju da je učešćem Noćnih vukova u paradi također pređena crvena linija.

“Ovaj nacionalistički motociklistički klub sa sjedištem u Rusiji i sponzoriran od Kremlja dodat je na listu entiteta pod sankcijama EU u julu 2022. godine, a njegovim liderima zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Pređeno je nekoliko crvenih linija i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pomakne dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima”, poručuju.

Naglašavaju da je Dodik svojim izjavama i postupcima de facto dezavuirao politički sporazum od 12. juna 2022. godine koji je potpisao.

Idina vrh