Predmet “Asim Sarajlić i ostali”: Odbrana i tužilaštvo danas iznose završne riječi

03/02/2023
1 minuta čitanja

Danas će u Općinskom sudu u Sarajevu,l s početkom u 9:30 sati, biti održano ročište u predmetu Asim Sarajlić i ostali u kojem će biti iznijete završne riječi na osnovu dosadašnjeg toka suđenja.

Na posljednjem ročištu, kojim je završen dokazni postupak saslušan je vještak Vahidin Đaltur koji je bio u svojstvu svjedoka odbrane.

Vještak Đaltur nije radio vještačenje audio i videosnimka koji su predmet ovog suđenja, već je govorio o brojnim mogućnostima koje pružaju programi za montiranje audio i videozapisa.

Ono što je posebno interesovalo branioce optuženih jeste to da li je videosnimak koji je objavljen na internetu mogla smontirati osoba sa prosječnim znanjem u videomontaži.

Tužiteljica Lejla Kurtanović imala je sugestije na njegovo izlaganje i rekla je da je dao mišljenje o mogućnostima modifikacije, a ne o konkretnom snimku iz ovog predmeta. Vještak je, pak, rekao da se i taj snimak nalazi u sklopu njegovog odgovora te je dodao da telefon iz ovog predmeta nije ni imao i da mu “nije ni bio zdatak da utvrđuje manipulacije koje su na njemu eventualno rađene”.

Danas će odbrana i tužilaštvo iznijeti završne riječi, a nakon toga bit će zakazano izricanje presude, a sutkinja u ovom predmetu je Amela Skrobo-Kadrić.

Podsjećamo, Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su optuženi da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik SBiH-a.

Prethodni tekst

Konaković: Puno povjerenje u SDP, sa SzBiH i NES-om se još upoznajemo

Sljedeći tekst

Procijenite sami: Objavljen snimak govora imama Amira Mahića koji istražuje i policija zbog “govora mržnje”

Idina vrh