Predsjednici Albanije i Sjeverne Makedonije razgovarali i o budućnosti “Otvorenog Balkana”

23/07/2023
1 minuta čitanja

“Otvoreni Balkan” je jedna od tih inicijativa i nadam se da će se u takvom formatu nastaviti i raditi, rekao je

Predsjednik Albanije Bajram Begaj dočekao je u nedjelju predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog s kojim je razgovarao o međusobnim odnosima dviju zemalja, te regionalnim inicijativama poput “Otvorenog Balkana”, javlja Anadolu.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj zajedno sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim posjetio je Pustec, mjesto u Albaniji gdje živi makedonska zajednica.

Bilateralni sastanak

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Albanije, Begaj i Pendarovski su tokom boravka u Pustecu imali i bilateralni sastanak u, kako se navodi “svjetlu veoma dobrih odnosa dvije zemlje”.

– Nismo bez razloga izabrali Opštinu Pustec da pokažemo da su odnosi naše dvije zemlje odnosi prijateljskih zemalja, dviju zemalja partnera NATO-a, zemalja koje imaju zajednički put ka članstvu u Evropskoj uniji – rekao je albanski predsjednik nakon sastanka.

Upitan o inicijativi “Otvoreni Balkan“, koju su pokrenule Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija, Begaj je rekao:

– Nesumnjivo, kao i svaka druga regionalna inicijativa, one su dobre. Donosioci političkih izvršnih odluka će razmisliti o tome hoće li nastaviti inicijativu ili ne.

Saradnja među narodima

Pendarovski je dodao da je “Otvoreni Balkan” od početka osmišljen da bude regionalna saradnja balkanskih država.

– Postoji više od 50 inicijativa koje stvaraju pogodne uslove za saradnju među narodima. “Otvoreni Balkan” je jedna od tih inicijativa i nadam se da će se u takvom formatu nastaviti i raditi – rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Idina vrh