Prekinuta sjednica Skupštine KS: Vlast nije imala većinu, a opozicija nije podržala dnevni red

31/03/2022
1 minuta čitanja

Radna sjednica Skupštine KS na kojoj su se zastupnici trebali izjašnjavati o nekoliko veoma važnih zakonskih rješenja nije održana jer nije usvojen dnevni red.

Zastupnici su, između ostalog, u Skupštini KS trebali razmatrati o Prijedlogu zakona o posebnim programima KS za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida.

Na dnevnom redu su se trebali naći i nacrti zakona o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama, te o komunalnoj policiji Kantona Sarajevo.

Ipak, dnevni red Skupštine KS danas nije usvojen. Opozicioni delegati, njih sedam, bili su suzdržani, dok je za dnevni red glasalo 14 zastupnika.

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, nakon pojedinačnog glasanja, rekao je da se nikada prije nije desilo kao ovo danas, da opozicija obori dnevni red.

“Nikada niti jedna opozicija nije oborila dnevni red. Treba nam sada novi kolegij, nove procedure, što bi značilo da zdravstvo ne postoji i ne može se finansirati na osnovu privremenog finansiranja”, rekao je Konaković.

Konaković je istakao da zdravstveni sistem u KS u narednih 20 dana neće postojati, jer nije usvojen način finansiranja.

Iz vladajuće Trojke na sjednicu nisu došli Nejra Dizdarević (Naša stranka), Vedran Jakupović i Arijana Memić (NiP) i Jasna Duraković (SDP).

Idina vrh