Pripadnik DKPT-a uhapšen zbog prostitucije, radio kao šef obezbjeđenja Igora Crnadka

21/07/2023
1 minuta čitanja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, u sklopu operativne akcije “Klik”, uhapsili dva policijska službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Jedan od uhapšenih je Joja Praštalo, koji je jedno vrijeme bio u obezbjeđenju ministra vanjskih poslova Igora Crnadka. Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) je 10. jula dostavila izvještaj direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela o rezultatu provjere u kojem je konstatovano da se Joja dovodi u vezu sa osobama involviranim u kriminalne aktivnosti te da postoje sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima.

Joja Praštalo, šef obezbjeđenja ministra, dovodi se u vezu sa izvjesnim Miletom Kalabićem, a on je za Praštala angažovao djevojke za obavljanje prostitucije.

Za Praštala nisu određene mjere pritvora dok je drugi uhapšeni službenik, Damir Kovačević, zadržan u pritvoru.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponoviti krivično djelo ili završiti započeto.

Idina vrh