Priprema terena za novo nametanje odluke: Pročitajte cijeli Schmidtov govor

07/04/2023
minuta čitanja

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt održao je danas govor ispred zgrade OHR-a u kojem je pozvao političare na konačni dogovor o formiranju vlasti u FBiH.

Na početku obraćanja, Schmidt je napomenuo političare kakvu odgovornost imaju.

“Ustavni rok za formiranje Vlade je istekao. To znači da se izborni rezultati ne mogu implementirati iako postoji podrška većine oba doma parlamenta. Nakon mnogo razgovora, napomenut će sve političare na njihovu odgovornost da omoguće institucijama vlasti da obavljaju svoj posao”, rekao je.

Naglasio je kako se trenutno u FBiH ne radi o suštinskom neslaganju već da je riječ o pojedinačnim interesima.

“Posljednja dešavanja ovo funkcioniranje i rad institucija čine još hitnijim i potrebnijim pitanjem. Posebno imajući u vidu da nastavak vlada sadašnje Vlade FBiH koja je u tehničkom mandatu ne bi bilo u skladu sa uobičajenom demokratskom praksom i ne bi odražavalo volju birača. Federacija BiH se nalazi u političkom zastoju, rascjepu između političkih blokova. Ovdje se ne radi o suštinskom neslaganju već se radi o borbi političkih stranaka za moć. Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto u Ustavu FBiH i to je ono što se mora poštovati. Međutim, borba za političku moć između stranaka se može i mora riješiti”, poručio je.

Pojasnio je kako se zastoj ne može tolerisati.

“Maksimalistički zahtjevi, etnonacinalističke taktike zastrašivanja, neće pomoći da FBiH krene ka naprijed. Većina ljudi koje sam upoznao spremni su da krenu naprijed samo kada bi političari prestali govorit da ne mogu ili ne trebaju. Ovaj trenutni zastoj ne može potrajati. Volja birača koja je izražena na izborima, mora postati stvarno. U suprotnome, demokratija ovdje nema smisla”, rekao je visoki predstavnik.

Ističe kako je jaka FBiH potrebna cijeloj državi.

“FBiH mora funkcionirati jer nam je jaka FBiH potrebna za funkcionisanje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u pitanje u kritičnom trenutku da bi se situacija mogla nastaviti. Ova država zemlja ima niz mogućnosti nakon dobijanja kandidatskog statusa da ide ka boljoj budućnosti za sve građane”, kazao je.

Na kraju, Schmidt je poručio kako očekuje da političari dođu do rješenja.

“Odgovorni političari moraju staviti po strani individualne interese i prepoznati interese FBiH, države i građana. Oni moraju raditi konstruktivno kako u vlasti, ali i u opoziciji. Opozicija je neodvojivi dio demokratije. Očekujem da političari dođu do rješenja za prevazilaženje zastoja do kojeg je došlo i što prije nastave sa formiranjem vlade koja ima podršku parlamentarne većine. To je obaveza koju imaju prema biračima”, rekao je Schmidt.

U zaključku, naglasio je da će, ukoliko ne bude rješenja, biti primoran da ispoštuje volju građana koja je iskazana na izborima.

“Ukoliko se političari odriču odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da se poštuje volja građana bez obzira na njihovu pripadnost. Bez obzira na koga se ovo odnosi, budite sigurni, ovo je zadnji poziv da se urazume. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti više konačnih poziva”, zaključio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Idina vrh