Problem subvencioniranja nekretnina u BIH

09/02/2024
1 minuta čitanja

Profesor i makroekonomski analitičar Faruk Hadžić, u svojoj nedavnoj analizi, predlaže ključne promjene u poreskim politikama kako bi se olakšalo mladim bračnim parovima da ostvare svoje stambene snove. Po njegovom prijedlogu, neophodno je uspostaviti standardizaciju poreskih olakšica i subvencija širom zemlje.

Prema Hadžićevom prijedlogu, oslobađanje od poreza na promet nekretnina za prvu stambenu jedinicu trebalo bi biti univerzalno pravilo u svim kantonima. Osim toga, Hadžić naglašava važnost uvođenja subvencija za kamate na hipotekarne kredite za mlade parove koji se suočavaju sa visokim troškovima stambenih zajmova.

Ovakve mjere, smatra Hadžić, mogle bi značajno doprinijeti pristupačnosti stambenog tržišta za mlade ljude i omogućiti im lakši pristup sopstvenom domu. Hadžićeva analiza ističe da bi ove promjene mogle doprinijeti smanjenju socio-ekonomske nejednakosti i podržati održivi razvoj zajednice.

S obzirom na sve navedeno, Hadžićev prijedlog sugerira korake ka boljoj stambenoj politici koja bi odgovarala potrebama mladih bračnih parova širom zemlje.

(Foto FB)

Idina vrh