Prodaja proizvoda putem interneta u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će dostupna samo registriranim trgovcima

18/09/2023
1 minuta čitanja

Novi prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije Bosne i Hercegovine donosi preciziranje niza pravila, uključujući uvođenje neradne nedjelje u fizičkim prodavnicama, mogućnost postavljanja samouslužnih benzinskih pumpi, ali također regulira područje elektronske trgovine (e-trgovine)

Online trgovina je dobila značajan zamah tijekom pandemije koronavirusa u našoj zemlji, što je potaknulo građane da koriste ovaj način kupovine i prodaje.

Radna grupa trenutno završava prijedlog prednacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Predstavnici Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili kako će se regulirati e-trgovina.

“Novim zakonom će biti određeno da prodaju putem interneta može obavljati samo registrirani trgovac koji je stekao odobrenje nadležnog registarskog suda”, izjavili su.

Sigurnost trgovine

S obzirom na nemogućnost potpunog nadzora nad svim prodavateljima proizvoda putem društvenih mreža, predloženo je da e-trgovci obavezuju sebe da se pri oglašavanju identificiraju kao fizička osoba ili registrirani trgovac.

Registrirani trgovac će morati navesti svoj registarski broj.

“Na kraju, odluka je na kupcima da li će kupiti od e-trgovca koji nije pružio informacije za žalbe ili reklamacije ako žele sigurnu kupnju”, napomenuli su.

Planira se donošenje posebnog zakona o elektronskoj trgovini, koji će detaljnije regulirati uvjete.

Nadzor nad primjenom ovog zakona i odredbi donesenih prema njemu vršit će federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori, kao i kantonalni, gradski i općinski tržišni inspektori, svaki u skladu s njihovim ovlastima utvrđenim zakonom i drugim relevantnim propisima.

Napomenuli su da će biti propisane novčane kazne za one koji ne budu poštovali zakonske odredbe.

Zaštita potrošača

Međutim, detalji o kaznama će se razmatrati tek nakon usvajanja zakona.

Radna grupa Ministarstva trgovine također priprema Zakon o zaštiti potrošača. Ovim zakonom će se urediti osnovna prava i obaveze potrošača i trgovaca na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Osim toga, zakon će definirati načine i postupke zaštite potrošačkih prava, prava potrošača prilikom kupnje roba i usluga, sigurnost i deklaraciju proizvoda, odgovornost i garancije za proizvod ili uslugu.

Također će se baviti prodajom putem ugovora na daljinu, turističkim paket-aranžmanima, informiranjem potrošača, te pravima i obvezama udruženja potrošača, nadležnih organa, tijela i drugih institucija koje se bave zaštitom potrošača, nadzorom i kaznenim sankcijama.

Idina vrh