Proglašeno stanje prirodne nesreće zbog velikog požara na Čvrsnici

21/07/2022
1 minuta čitanja

Požar koji danima divlja na Blidinju je zahvatio oko 100 hektara površine, a u borbi protiv širenja vatre od jutros se bore dva helikoptera Oružanih snaga BiH i sve vatrogasne službe u Hercegovini, zbog čega je Općina Posušje proglasila stanje prirodne nesreće.

Ove informacije je potvrdio šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović navodeći kako je sad jasno da se požar ne može ugasiti i da se vodi borba kako da se zaustaviti njegovo širenje jer borovina nevjerovatno brzo gori.

“Jutros su sva helikoptera Oružanih snaga napravila po deset preleta što je jako značajno u borbi protiv širenja vatre i ne možemo očekivati da ga ugase jer se radi o ogromnoj površini od oko 100 hektara. Tokom popodnevnih sati će vojni helikopteri ponovno djelovati iz zraka, a na terenu su i sve vatrogasne službe iz Hercegovine koje u se ujedinile za spas Blidinja i presijecaju put vatri na putu prema naselju”, kazao je Marinović.

Mnošto okupljenih u gašenje požara bude i optimizam da će se borba s vatrenom stihijom uspješno okončati i da će spriječiti daljnje širenje vatrene linije.

Martinović kaže kako bi mnogo značila pomoć kanadera iz Hrvatske, koji je već bio angažiran na gašenju požara na Blidinju, ali nažalost Hrvatska trenutno pruža pomoć Sloveniji i Italiji gdje također bjesne požari.

Općinski načelnik općine Posušje Ante Begić je na prijedlog Štaba Civilne zaštite općine Posušje proglasio stanje prirodne nesreće za ovo područje. Požar je uzrokovao veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svijetu.

Idina vrh