Izvor: https://savjetnici.ba/proljetni-skup-za-trudnice-bebologijini-krugovi-podrska-i-informacije-za-buduce-majke/

Proljetni skup za trudnice “Bebologijini krugovi”: Podrška i informacije za buduće majke

13/05/2024
minuta čitanja

U nedjelju, 12. maja 2024. godine, održan je proljetni skup za trudnice pod nazivom “Bebologijini krugovi”, koji je organizirala društveno odgovorna kompanija BIO SAVE u partnerstvu s Udruženjem Bombon – Institutom za majku i dijete, ASA bolnicom i AKSA.

Ovaj izuzetni događaj okupio je više od 200 budućih majki, kao i njihove partnere, koji su s pažnjom pratili predavanja istaknutih stručnjaka iz područja ginekologije, akušerstva i pedijatrije.

Na otvaranju skupa, direktorica kompanije BIO SAVE, Azina Pirić-Novalić, naglasila je da njihova kompanija aktivno sarađuje s trudnicama tokom svih faza trudnoće te prepoznaje potrebu budućih roditelja za stručnim informacijama o trudnoći, porođaju i prvim danima sa bebom kod kuće. Pirić-Novalić je dodala: “U saradnji s našim partnerima, omogućili smo budućim roditeljima pristup Bebologijinim krugovima, koji su vođeni od strane 13 predavača i pokrili 5 ključnih tema. Planiramo organizirati Bebologijine krugove i u jesen, kako bi sve trudnice tokom godine imale isto iskustvo.”

Teme o kojima su budući roditelji imali priliku saznati više su “Kraj trudnoće i porođaj”, “Prvi dani kod kuće sa bebom”, “Prva pitanja za pedijatra”, “Saradnja s babicom pri porođaju” i “Potencijal matičnih ćelija iz pupkovine”.

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Instituta za majku i dijete, istakla je važnost kontinuirane podrške trudnicama i mladim roditeljima kroz edukaciju koju pružaju stručne osobe. Ova podrška pomaže u jačanju roditeljskih kompetencija, što je dugogodišnji fokus njihovog udruženja. Hodžić-Badić je izrazila zahvalnost što su dio programa “Bebologijini krugovi” i naglasila da su ovakvi oblici edukacije neophodni i trebaju biti češće organizirani.

Alma Hodžić-Badić i Maida Šuvalić

Osim korisnih predavanja, sve prisutne trudnice imale su priliku da dobiju vrijedne poklone. Voditeljica programa “Prvi dani s bebom” iz Instituta za majku i dijete, Maida Šuvalić, istakla je: “Institut za majku i dijete kontinuirano radi na podršci i promociji zdravog nataliteta. Ponosni smo što smo imali priliku biti partneri prvih ‘Bebologijinih krugova’ u BiH, te uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva i prijatelja programa obezbijediti poklon pakete odnosno torbe za porodilje. Za ovaj događaj smo osigurali stotinu torbi u vrijednosti od 16.000 KM, sadržajem prilagođenih proizvoda za prve dane dolaska bebe i kako bismo olakšali kućni budžet mladim roditeljima.”

Vrijedni pokloni – torbe za porodilje

„Bebologijini krugovi” predstavljaju samo jednu od mnogih aktivnosti u okviru pronatalitetnih politika koje su od vitalnog značaja za podršku zdravom roditeljstvu i smanjenju odlaska mladih. Ovakvi događaji pružaju ne samo potrebne informacije i podršku budućim roditeljima, već i jačaju osjećaj zajedništva i solidarnosti u zajednici. Organizatori događaja su na kraju poručili kako će nastaviti raditi zajedno kako bi osigurali da svaka trudnica i roditelj ima pristup resursima i podršci koja im je potrebna za siguran i sretan početak roditeljstva, jer samo zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem svako dijete dolazi na svijet dobrodošlo i voljeno, a roditelji imaju potrebne alate i podršku za uspješno vođenje svoje porodice.

Prethodni tekst

Helez odao počast ubijenim hrvatskim civilima u Grabovici: Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio

Sljedeći tekst

Danas sjednica Vlade Federacije BiHBećirović u New Yorku: U fokusu rezolucija o Srebrenici

Idina vrh