Pronađen sumnjiv špijunski objekt kod Aljaske: FBI interveniše

02/03/2024
minuta čitanja

Komercijalni ribari kod obale Aljaske pronašli su ono što zvaničnici smatraju još jednim špijunskim balonom i sa sobom ga donose na kopno, saznaje CNN od tri izvora upućena u ovu situaciju.

Agenti FBI-ja će se sastati sa ribarskim brodom kada pristane u luku, što se očekuje tokom vikenda. Zatim će biro transportirati nepoznati objekt u FBI laboratoriju u Kvantiku, Virdžinija, radi analize, kao što je urađeno sa prethodnim nadzornim balonima.

Ribari su podijelili fotografije objekta sa nadležnima nakon što su ga pronašli, tvrde izvori. Sva tri izvora naglasila su da nije sasvim jasno o kakvom se objektu radi i da možda uopšte nije balon – ali je FBI utvrdio da je dovoljno sličan u izgledu balonu za nadzor koji je u vlasništvu strane vlade, te da zaslužuje dalju istragu.

FBI je saopštio u petak navečer da je “svjestan otpada pronađenog kod obale Aljaske od strane komercijalnog ribarskog broda. Radit ćemo sa našim partnerima da pomognemo oko logistike oporavka otpada.”

CNN nije uspio identifikovati ribarski brod.

Postojanje balona za nadzor na visokim nadmorskim visinama dospjelo je u američku svijest prošle godine, kada je kineski špijunski balon izgleda skrenuo sa kursa i prešao preko kontinentalnih Sjedinjenih Američkih Država. Taj balon ušao je na teritoriju SAD-a kroz aljaški zračni prostor.

SAD su procijenile da je špijunski balon dio obimnog programa nadzora koji sprovodi kineska vojska, kako je CNN izvijestio tada. Flota balona, prema američkim zvaničnicima, izvršila je najmanje dvadeset i četiri misije na najmanje pet kontinenata u proteklih nekoliko godina.

Kina je izgleda suspendovala program nakon tog incidenta, i nije jasno da li je ponovo pokrenut. Tajvan je u januaru optužio Peking za prolazak više balona kroz svoj zračni prostor.

Administracija predsjednika Bidena konačno je oborila balon koji je preletio SAD u februaru prošle godine. Nakon incidenta, SAD su proširile oblast svog radarskog sistema kako bi bolje otkrili objekte koji lete iznad određene visine i brzine. Cilj je bio popraviti “prazninu u domenu svijesti” koja je omogućila tri druge sumnjive kineske balone da prođu kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama neotkriveno tokom administracije predsjednika Trumpa, rekao je tada general Glen VanHerck, komandant Sjeverne komande SAD-a i Komande za odbranu severne Amerike.

Osetljiviji radarski sistemi omogućili su američkom vojnom da uoči više neidentifikovanih objekata u zračnom prostoru SAD-a. Bilo je još tri obaranja neidentifikovanih objekata visoke nadmorske visine u nedeljama koje su uslijedile nakon incidenta sa kineskim balonom. Baš prošle sedmice, Komanda za odbranu Severne Amerike poslala je lovačke avione da presretnu i ispituju mali balon na jugozapadu, koji je driftovao na istok. NORAD je kasnije izjavio da je balon “vjerovatno hobistički balon” koji nije predstavljao prijetnju.

Pentagon je rekao da kineski nadzorni balon nije prikupljao obavještajne podatke dok je letio iznad zemlje, ali su američke obavještajne agencije otkrile da je koristio američkog provajdera internetskih usluga za slanje kratkih, periodičnih transmisija podataka vezanih za navigaciju i lokaciju nazad u Kinu, prema američkom zvaničniku.

Mrežna veza nije korištena za slanje obavještajnih podataka u Kinu, prema zvaničniku. Balon je sačuvao te informacije za kasnije, uključujući i slike i druge podatke, koje su SAD od tada mogle proučavati.

Idina vrh