Protesti ispred OHR-a: Nekoliko hiljada građana uzvikuje “izdaja” uz poruku da je ovo upozorenje

31/03/2023
minuta čitanja

Ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti građani ponukani sve izvjesnijim novim nametanjima odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH.

Kao organizator protesta su najavljeni Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” te neformalna grupa građana “Restart”. U najavi protesta organizatori su naveli da žele spriječiti političko nasilje.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.566.2_en.html#goog_2088650548

Na http://Klix.ba pratite proteste ispred OHR-a

klix.ba

00:00

/

00:00

14:47 – Uslijedilo je više obraćanja sa manje-više sličnim porukama i povicima “Bosna, Bosna”. Svi su saglasni da je ovaj skup upozorenje i da nije isključen ni veći skup.

14:30 – Na protestima je pročitana poruka pisca Gradimira Gojera. Gojer je u pismu napisao, a predstavnici na protestima pročitali da je Schmidt neprijatelj Bosne.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.566.2_en.html#goog_1218341537

Poruka okupljenih te književnika Gradimira Gojera okupljenima na protestima ispred OHR-a

klix.ba

00:00

/

06:01

“Izjave koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a”, kaže Gojer.

14:29 – “Ako ovo prođe, što je ideja da Schmidt nametne, onda će građanske stranke morati da se opredijele smao jednoj etničkoj grupi, kaže Đozić.

14:26 – Građanima se obraća Suad Đozić iz organizacije “Restart”. On je istakao da ukoliko ej potrebnomijenjati ustavm to mora biti na drugačiji način. Smatra da je uzro što u ovoj državi nije prisutan princip “jedan čovjek, jedan glas”.

14:20 – Proteste obezbjeđuje veliki broj policajaca. Građani uzvikuju “lopovi, lopovi”, a Azra Zornić je u svom obraćanju pozvala da međunarodna zajednica povuče Schmidta i da pošalje novog visokog predstavnika. Zaključila je riječima: Ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

14:15 – Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava. U svom govoru je iznijela veliki broj kritika na račun rada visokog predstavnika.

“Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali povjerenje gtrađana i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno mijenja naš ustav, i to samo jednog entiteta”, istakla je Zornić.

Azra Zornić se obraća okupljenim građanima (Foto: T. S./Klix.ba)

Azra Zornić se obraća okupljenim građanima (Foto: T. S./Klix.ba)

14:12 – Mirne demonstracije su zvanično počele puštanjem državne himne, a nakon što je završena prisutni su počeli uzvikivati “Bosna, Bosna”.

14:08 – U pozadini se čuje muzika, a građani traže da visoki predstavnik svojim odlukama ne degradira državu. Ipsred sjedišta OHR-a je okupljeno skoro 2.000 ljudi.

13:55 – Reporteri Klix.ba javljaju da je blokiran saobraćaj ispred OHR-a, tako da se onima koji namjeravaju vozilima prolaziti u pravcu Grbavice ili Skenderije imaju na umu da je cesta blokirana.

13:29 – Kako javljaju reporteri portala Klix.ba građani se već okupljaju u parku prekoputa zgrade OHR-a. Nezvanično u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.566.2_en.html#goog_640202841

Počelo okupljanje građana na protestima ispred OHR-a

klix.ba

00:00

/

00:52

13:27 – Okupljeni građani drže transparent “Schmidt go away, OHR stay”. Nedaleko od mjesta okupljanja parkiran je i veliki broj autobusa kojima su građani stigli. Pred OHR-om se već nalazi više stotina građana.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.ba

Rok za formiranje Vlade FBiH ističe 6. aprila. I uprkos tome što je predsjednica FBiH Lidija Bradara potpisala odluku o imenovanju vlade, da bi se to dogodilo saglasnost moraju dati i oba potpredsjednika FBiH, dakle i Igor Stojanović i Refik Lendo.

Od ranije je poznato da Lendo ne želi dati potpis za vladu u kojoj nema SDA, od danas je potvrđeno ni da Stojanović, barem za sada neće dati saglasnost zbog neslaganja sa pojedinim prijedlozima za ministre.

Poruke organizaora protesta:

 • Ne damo suverenitet Bosne i Hercegovine
 • Ne damo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine
 • Ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje
 • Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u Bosni i Hercegovini
 • Ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade
 • Odbijamo bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu
 • Ne dozvoljavamo propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države
 • Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u Bosni i Hercegovini
 • Zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava
 • Zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama
 • Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije Visokog predstavnika
 • Tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma
Idina vrh