Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula za Meku

06/06/2024
1 minuta čitanja

Ovo je prije svega jedno duhovno putovanje koje iziskuje veliki fizički napor i mnogo odricanja, kaže ef. Čamdžić.

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je oko 10.05 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otputovala u Mekku.

Hadžije su se prije polaska okupile u džamiji “Kralj Fahd”, gdje im se prigodno obratio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

U timu vodiča su iskusni i stručni ljudi koji su spremni dati sve od sebe i biti na raspolaganju hadžijama.

Zahtjevan put

Glavni vodič prve grupe, Izet-ef. Čamdzić je prije polaska prvog aviona za Media centar Islamske zajednice izjavio da je ovaj put zahtjevan, kako mentalno, tako i fizički.

– Ovo je prije svega jedno duhovno putovanje koje iziskuje veliki fizički napor i mnogo odricanja, ali uz Božiju pomoć sve ćemo to obaviti onako kako je zahtjev naše uzvišene vjere – rekao je efendija Čamdžić.

Podsjetio je na hadis Poslanika, a.s., u kojem se poručuje da su džennet i pročišćenje grijeha nagrada za ispravno obavljen hadž.

– Vjerujemo da ćemo se s ovim ljudima ako Bog da vratiti u Bosnu i Hercegovinu čisti od grijeha. To je naš motiv i želja, zbog koje putujemo i zbog koje ćemo podnijeti sve izazove koji nas čekaju – poručio je efendija Čamdžić.

U srijedu posljednji let

Danas će poletjeti samo jedan avion, a planirano je da do 12. juna sa po dva leta dnevno budu prevezene ostale hadžije. Posljednji let planiran je za 12. juni u 21.20 sati.

Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija.

Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.

Idina vrh