Prvi put u posljednjih 20 godina u Singapuru izvršena smrtna kazna zbog trgovine drogom

28/07/2023
1 minuta čitanja

Vlasti u Singapuru pogubile su ženu koja se već nalazila u zatvoru zbog trgovine heroinom, što je prvo pogubljenje u ovoj državi nakon 20 godina. Organizacije koje se bore za ljudska prava širom svijeta osudile su ovaj čin

Saridewi Djamani, 45-godišnja žena, pogubljena je u danas u zatvoru u Changi, što su potvrdili iz Centralnog biroa za narkotike (CNB) nekoliko sati nakon pogubljenja.

Djamani je 2018. godine osuđena na obaveznu smrtnu kaznu nakon što je uhapšena i procesuirana jer su kod nje pronašli 31 gram heroina.

“Po zakonu joj je odobren potpuni pravni postupak, a zastupao ju je pravni savjetnik tokom cijelog procesa”, rekli su iz CNB-a, dodajući da singapurski zakoni dopuštaju smrtnu kaznu za trgovinu bilo čime iznad 15 grama heroina.

Djamani je prva žena koja je obješena u Singapuru od frizerke Yen May Woen (36) 2004. godine, koja je također osuđena za trgovinu drogom.

Singapur ima neke od najstrožih svjetskih zakona o drogama i njegova vlada ostaje nepokolebljiva da smrtna kazna bude upravo najstroža kazna za ovakva krivična djela.

Prema njihovom zakonu, svako ko je uhapšen i prglašen krivim zbog trgovine narkoticima, bilo da se radi o metamfetaminima, heroinom, kokainom ili marihuanom, obavezan je na smrtnu kaznu.

Singapur je do sada pogubio 15 ljudi.

“Smrtna kazna se primjenjuje samo za najteža krivična djela, poput trgovine značajnim količinama droga koje nanose vrlo tešku štetu, ne samo pojedinim ovisnicima, već i njihovim obiteljima i širem društvu”, navode iz HNB-a.

Idina vrh