Prvi zvanični pregovori za formiranje vlasti počinju danas: Trojka kod HDZ-a u Mostaru

U Mostaru danas počinju pregovori HDZ-a BiH sa predstavnicima “Trojke”, odnosno “Osmorke” o formiranju vlasti u državi nakon provedenih izbora, no od sastanka ne bi trebali očekivati mnogo s obzirom na to da Domovi naroda još nisu popunjeni.

Predstavnici iz SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke će danas u 11 sati u sjedištu HDZ-a u Mostaru razgovarati sa Draganom Čovićem o implementaciji izbornih rezultata na federalnom i državnom nivou, te kako su kazali, na kantonalnom gdje je to moguće.

Ovo je jučer na konferenciji za medije nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a najavio Čović, a što su kasnije saopćenjem potvrdili i NIP, NS i SDP. U njihovoj koaliciji, osim ove tri stranke su još i Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH s tim da Semir Efendić sa članovima tek treba diskutovati o koaliciji na organima stranke te ratificirati dogovoreno. To bi trebalo biti završeno ove sedmice, no očigledno je da postoji određena neizvjesnost, odnosno da dogovor nije u potpunosti napravljen.

Stranke bi trebalo da razgovaraju u narednih mjesec s obzirom na to da je prema novom Schmidtovom zakonu rok za uspostavljanje vlasti u mnogim institucijama mjesec od potvrđivanja izbora.

U skladu s tim Čović je rekao da će HDZ u narednih 20 dana intenzivirati i finalizirati razgovore.

“Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimne većine”, rekao je Čović dok su iz “Trojke” poručili kako u Mostar odlaze principijelno te da neće pristati ni na šta što bi BiH udaljilo od evropskoh i NATO puta. Poručuju i da će biti transparentni oko dogovorenog što do sada nije bio čest slučaj.