Reis Kavazović: Uključimo se u izgradnju zajednice, kulture i svoje zemlje

02/05/2022
minuta čitanja

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović pozvao je danas sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

– Neka niko ne ostane postrani – poručio je reisul-ulema u jutrošnjoj bajramskoj hutbi iz Gazi Husrev-begovoj džamije u Sarajevu.

Upozorio je da će naše društvo zapadati u sve težu situaciju i da će naš život postajati sve teži, sa sve manje zadovoljstva, međusobnog poštivanja i dragosti, ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistima koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra.

– Suočavat ćemo se sa sve većim i sve dubljim izazovima, koji će nam život činiti nepodnošljivim – kazao je reisu-l-ulema.

Zamolio je svakog pojedinca da se aktivno uključi u proces oporavka našeg naroda i da u tome bude iskren.

– Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima – poručio je reisu-l-ulema.

Posebno je upozorio na, kako je kazao, rak-ranu našeg društva.

– U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika… Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine – kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, koji je morao žvakati i progutati mnoge gorke zalogaje i koji se sada u velikoj mjeri suočava s posljedicama onoga što je prošao.

– Ali, mi smo i snažan narod, koji se odbija prepustiti hudoj sudbini, koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost.

Mi smo narod koji sve više postaje svjestan svojih vrijednosti, ali i zadaće koja mu je dodijeljena – istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Usljed teškog historijskog iskustva koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu, dodao je reisu-l-ulema.

– Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu, već se raspršuje u više različitih pravaca. Još uvijek jedni vuku na desnu stranu, jedni na lijevu, a jedni na neku treću i na neku četvrtu stranu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočavanju s izazovima.

Stoga je prioritetni zadatak u narednom periodu, kojemu već danas trebamo pristupiti, rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Vjernike je pozvao da pozdravljaju jedni druge, da ne okreću glavu jedni od drugih, jer “onome kome okrenete glavu, tome ćete okrenuti i leđa”.

– To će jačati naš narod, unositi u njega pozitivna strujanja i otvarati mu puteve prema prosperitetu i sreći. Ja ne kažem da trebamo isto misliti. To je neprirodno i nepoželjno. Ali, kažem, u osnovnim, krajnjim ciljevima treba da budemo jedno – ocijenio je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom je podsjetio da Kur'an, svojim cjelovitim narativom, ljude vodi ka okupljanju, zbližavanju i slozi i zabranjuje sve što smeta tome: zabranjuje ružan govor, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi s ciljem izazivanja zavade, potvoru, ruganje, nazivanje pogrdnim imenima, podmetanje.

– Na mnogim mjestima vjernici se pozivaju na međusobnu saradnju u dobru i bogobojaznosti. Ovo je posebno važno imati na umu u ovom vremenu, u kojem vodimo veliku borbu za svoju zemlju i za svoju budućnost, možda odsudnu borbu. Zato sva naša energija treba da bude usmjerena u jedan pravac, kako bi se postigao maksimalan efekat. Poslušajmo riječ Kur'ana, jer je on temeljni izvor naše kulture, vodi nas onom što je najispravnije i unosi nam snagu – naglasio je reisu-l-ulema.

Istaknuo je da je Bajram prilika da jedni druge podržimo u onome što je dobro i korisno za sve nas.

– Mi se danas nadamo da će sve naše napore i sva naša činjenja u blagoslovljenom mjesecu Allah nagraditi obilnom nagradom. Ništa od toga neće biti uzaludno. Naprotiv, sve to će oplemeniti naše duše i obogatiti naš život i život naših najbližih. Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, te u našoj dijaspori, čestitam Bajram – poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Idina vrh