Rođene “najstarije bebe” na svijetu iz embrija zamrznutih prije 30 godina

22/11/2022
1 minuta čitanja

Bebe Lydia i Timothy Ridgeway, rođene su 31. oktobra iz najduže zamrznutih embrija ikada koji su rezultirali živim rođenjem, prema podacima Nacionalnog centra za donaciju embrija u SAD-u.

Blizanci su rođeni iz embrija zamrznutih prije 30 godina, oborivši prethodni rekord. Embriji su zamrznuti 22. aprila 1992. godine, još u vrijeme kada je George HW Bush bio predsjednik. Došli su od anonimnog para donora koji je koristio in vitro oplodnju i zatim donirao embrije, koji su bili kriokonzervirani na 200 stepeni ispod nule.

Philip i Rachel Ridgeway iz Portlanda, Oregon, već su imali četvero djece, ali su odlučili imati još njih pomoću doniranih embrija. Pregledali su bazu podataka koja je dala ključne karakteristike donora embrija i pokazala koje su bile najranije donacije.

“Nismo željeli dobiti embrije koji su bili zamrznuti najduže na svijetu. Htjeli smo samo one koji su najduže čekali. Ima nešto zapanjujuće u vezi s tim. U neku ruku, oni su naša najstarija djeca, iako su naša najmanja djeca”, Ridgeway je rekao za CNN.

Njihova prethodna djeca nisu rođena pomoću zamrznutih embrija. Zamrzavanje embrija počelo je 1980-ih i oni se mogu čuvati neograničeno dugo ako su pravilno pohranjeni.

Prethodni rekord za smrznuti embrij koji je rezultirao živim rođenjem bio je 2020. godine kada je Molly Gibson rođena u Tennesseeju iz embrija zamrznutog prije 26 godina.

Prije toga rekord je držala njezina sestra Emma koja je rođena iz embrija zamrznutog 24 godine. Postoji mogućnost da su korišteni čak i stariji zamrznuti embriji, ali ne postoje valjani dokazi za to.

Idina vrh