Rok istječe danas. Hoće li biti formirana Vlada FBiH?

06/04/2023
1 minuta čitanja

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrat će danas Informaciju o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Sjednica je zakazana da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zagrantovan rok u kojem treba biti formirana Vlada FBiH. Taj rok istječe danas.

“Sukladno ustavnim rokovima i onome što smo dobili od rukovodstva Federacije BiH stvorili su se preduvjeti da se sazove sjednice Zastupničkog doma.

Na dnevnom redu je jedna tačka. Razmatrat će se onaj materijal koji smo dobili od rukovodstva FBiH. U njemu je dopis od predsjedateljice Federacije Lidije Bradare s kojim nas upoznaje sa onim što je urađeno.

Također tu i je i Odluka o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH. Uz tu Odluku došla je i saglasnost od dopredsjednika FBiH Igora Stojanovića i odgovor dopredsjednika Refika Lende da on nije dao suglasnost na navedenu Odluku”, izjavio je potpredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković nakon Kolegija.

Dodaje da je danas posljednji dan za imenovanje Vlade FBiH, prenosi BHRT.

“Zastupnički dom kao zadnja instanca u toj karici je bio obavezan i dužan po Ustavu FBiH da sazove ovu sjednicu. Razgovarat ćemo o onome što smo dobili na način kako svatko od zastupnika vidi trenutnu situaciju u Federaciji BiH”, istakao je Bošković.

Članovi Kolegija istakli su da se i danas prije 14 sati može desiti neka situacija, pa da potpredsjednik FBiH Refik Lendo ipak da svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade FBiH.

“Dakle, prestaje zakonski rok za imenovanje Vlade i sutra Predstavnički dom ostavlja sve opcije otvorenim. Eventualno, možda nas sutra dočeka prije te sjednice i treći potpis na navedenu Odluku. Zbog toga održavamo ovu sjednicu.

Ako ne dobijemo taj treći potpis, možemo samo raspravljati o Informaciji i donijeti u vezi toga zaključke”, poručio je jučer predsjednik Kluba Stranke za BiH Admir Čavalić.

Idina vrh