Rulja u Pakistanu izvukla turista iz policije. Spalila ga na ulici zbog uvrede vjere

22/06/2024
1 minuta čitanja

Smrtna kazna za bogohuljenje 

Linčovanje zbog bogohuljenja nije nešto neobično za Pakistan. Prošlog mjeseca je napadnut kršćanin nakon što je optužen za spaljivanje Kurana. Preminuo je ubrzo nakon napada. U Pakistanu je 1980-ih bogohuljenje proglašeno zločinom koji se kažnjava smrtnom kaznom.

Bijes lokalnog stanovništva mogu potaknuti i neutemeljene optužbe. Organizacije za ljudska prava navode da se za bogohuljenje često optužuju pripadnici manjina. Oko 96% stanovništva Pakistana je muslimanske vjeroispovijesti.  

Rulja u Pakistanu je izvukla turista optuženog za bogohuljenje iz policijske postaje i ubila. Gomila se okupila ispred postaje u gradu Madyanu nakon što je jučer muškarac optužen za skrnavljenje Kurana. Policija je turista pokušala zaštititi, ali bez uspjeha.

Na društvenim mrežama se pojavila video snimka na kojoj se vidi kako rulja paradira ulicama s tijelom muškarca, a zatim ga spaljuje. Policija je potvrdila da je lokalno stanovništvo spalilo turista i da je u incidentu ozlijeđeno 11 osoba; među kojima je 8 policajaca, prenosi Index.hr.

Turisti bježe iz grada

Šef regionalne policije Malankanda, Mohammad Ali Gandapur, optužio je lokalnu džamiju za poticanje na nasilje nakon što je policija prvi put spasila čovjeka koji je navodno posjetio dolinu Swat – popularno ljetno odredište. 

Policijski službenik iz regije Swat je kazao za BBC da je policija jučer navečer pokušala raščistiti blokirane ceste i rastjerati bijesnu gomilu. Vlasti su pokrenule postupak protiv stotina ljudi umiješanih u incident – od kojih neki imaju samo 13 godina. Hoteli u gradu su prije incidenta bili puni, no sada turisti pokušavaju napustiti to područje. 

Idina vrh