Rusija zvanično napustila Vijeća Europe

15/03/2022
1 minuta čitanja

Rusija je u utorak saopćila da će se povući iz Vijeća Europe nakon što je pojačan pritisak da Moskva bude izbačena iz paneuropskog tijela za ljudska prava zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Povlačeći se prije nego što je izbačeno iz tijela sa sjedištem u Strasbourgu, rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je dalo obavijest o svom odlasku generalnoj sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčinović Burić, piše AFP.

Odluka zatvara poglavlje članstva Rusije u Vijeću Europe koje je trajalo četvrt stoljeća i također otvara put Moskvi da ponovo izrekne smrtnu kaznu ako vlasti odluče.
Takozvani “Ruxit” iz Vijeća Europe znači da Rusija više neće biti potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima i da njezini građani više neće moći podnositi zahtjeve Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR).

To je tek drugi put u historiji Vijeća Evrope da je država članica objavila da napušta tijelo nakon što je Grčka privremeno napustila u kasnim 1960-ima.

Rusija je suspendovana svih svojih prava na predstavljanje dan nakon što je napala Ukrajinu 24. februara.

Za danas se očekivalo da će parlamentarna skupština tog tijela donijeti rezoluciju kojom se poziva odbor ministara, glavno tijelo koje donosi odluke, da pokrene postupak za izbacivanje Rusije.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh