Ruski tenkovi nadomak Kijeva, vode se žestoke borbe

12/03/2022
1 minuta čitanja

Ruski tenkovi stigli su do sjeveroistočnih vrata Kijeva, gdje se vode teške borbe ruske i ukrajinske vojske.

I dalje traje bitka za Mariupolj i Harkiv. Ruske su snage dalekometnim projektilima raketirale vojne aerodrome u Lucku i Ivano-Frankivsku, a prvi put od početka invazije napadnut je i grad Dnjipro.

Nove satelitske snimke pokazuju da se veliki ruski vojni konvoj, dug 64 kilometra, u velikoj mjeri pregrupirao i raspršio. Uništeni gradovi u okolici Kijeva svjedoče o silini bitke.

Sirene za uzbunu u većini ukrajinskih gradova u subotu rano ujutro nagnale su ljude da potraže sklonište, objavili su lokalni mediji. Sirene su se čule u Kijevu, u Lavovu na zapadu zemlje, u Odesi na Crnom moru, u Harkivu i Čerkasiju, kao i u regiji Sumi na sjeveroistoku zemlje, izvijestili su brojni ukrajinski mediji.

Čini se da su se ruske snage pregrupirale u petak za mogući napad na Kijev, a satelitske snimke pokazuju koriste artiljeriju dok se približavaju gradu.

CNN izvješćuje da se borbe nastavljaju na rubovima Kijeva, a gradske vlasti navode da je i dalje najopasnije na sjevernim dijelovima, uključujući predgrađa Buču, Irpin i Hostomel, kao i područje Višorod nešto dalje na sjeveru od Kijeva. Borbe su eskalirale i u Brovariju, istočno od grada.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko kazao je za CNN da glavni grad resursa, uključujući hranu i medicinske potrepštine, ima dovoljno za jedan do dva tjedna.

Idina vrh