SAD šalje Izraelu oružje i municiju vrijednu više od milijardu dolara

15/05/2024
1 minuta čitanja
Predstavnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekli su ključnim zakonodavcima da će poslati novi paket od više od milijardu dolara u oružju i municiji u Izrael, izjavila su dva pomoćnika u Kongresu.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), to je prva isporuka oružja Izraelu koju je objavila administracija nakon što je ranije ovog mjeseca stavila na čekanje transfer 3.500 bombi.

Administracija je saopštila da je pauzirala taj raniji transfer kako bi spriječila Izrael da koristi ove bombe u ofanzivi na grad Rafu na jugu Gaze.

Pomoćnici u Kogresu pristali su da potvrde ovu informaciju pod uslovom da ostanu anonimni, jer odluka o transferu oružja još nije objavljena, navodi VOA.

Paket koji se šalje obuhvata oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačku municiju, rekli su saradnici.

Nije bilo neposrednih naznaka kada će oružje biti poslato, navodi The Wall Street Journal koji je prvi objavio informaciju o novim planovima Bidenove administracije.

Idina vrh