Samo je jučer u Sarajevu evidentirano 12 pijanih i osam vozača bez dozvole: Imaju li nadležni ikakav plan?

28/05/2023
1 minuta čitanja

I dalje se ne stišavaju reakcije zbog smrti Azre Spahić, koju je u petak kasno navečer u Sarajevu automobilom udario Armin Berberović od čega je na mjestu nesreće preminula. Berberović, koji je u tom trenutku bio pijan i vozio bez vozačke, dvije pješakinje je teško povrijedio.

Berberović je uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva KS, gdje mu se očekuje određivanje pritvora, a povodom ovog događaja sastali su se i odgovorni u policijskim agencijama i resornim ministarstvima.

Najavljene su nove mjere, u vidu povećanja broja policajaca na ulicama, kamera koje bi bilježile prekršaje, no koliko će one biti efektivne ostaje da se vidi.

Kako bi se stekao barem približni dojam koliko pitanje sigurnosti saobraćaja predstavlja problem u glavnom gradu BiH, potrebno je pogledati kako izgleda jedan prosječan dan vikenda u Sarajevu kada je u pitanju broj teških prekršaja protiv sigurnosti saobraćaja.

Naime, prema saopćenju Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo za jučerašnji dan, policajci su u KS jučer evidentirali prilično veliki broj pijanih vozača i onih koji nisu imali položen vozački ispit.

Naime, kako stoji u saopćenju, jučer je iz saobraćaja isključeno 12 vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, te osam vozača koji su upravljali motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom. Jedan vozač je isključen jer je vozio za vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom.

U istom periodu, navodi se u saopćenju Operativnog centra MUP-a KS, evidentirano je 13 saobraćajnih nesreća.

Postavlja se pitanje čekaju li ove i druge “vozače” konkretne sankcije zbog ovih djela ili će sve ostati samo na još jednoj novčanoj kazni u nizu. Dosadašnja praksa, nažalost, pokazala je da te kazne i nemaju pretjeranog efekta.

U međuvremenu, za danas u 18 sati u Sarajevu je najavljeno okupljanje građana na kojem će poručiti da ulice glavnog grada BiH nisu sigurne i na kojem će biti predloženi konkretni zahtjevi nadležnim strukturama da se ovaj problem riješi.

Hoće li među nadležnim biti sluha da se pristupi rješavanju uzroka, a ne bavljenju posljedicama ostaje da vidimo.

Idina vrh