Schmidt će sutra biti saslušan u Londonu, ali ne iza zatvorenih vrata kao u Briselu

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sutra će biti saslušan u Westminsterskoj palati ispred Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije.

Za ponedjeljak, 30. januar, je zakazana sesija o trenutnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, a Schmidt će govoriti o svojim potezima koje je povlačio u proteklom periodu.

Ovo se prvenstveno odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

“U ponedjeljak, 30. januara, održat ćemo dokaznu sesiju o trenutnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Čut ćemo Christiana Schmidta, visokog predstavnika za BiH”, naveli su.

Ono što je interesantno jeste najava da će se Schmidtovo saslušanje u Londonu moći pratiti uživo, za razliku od prošlosedmičnog saslušanja u Briselu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta, no sve je ostalo iza zatvorenih vrata.

Kako smo saznali, Schmidt je odgovarajući na pitanja eurozastupnika pokazao visok stepen nervoze i nelagode kada je od njega traženo da objasni zašto je nametnuo izmjene Izbornog zakona koje odgovaraju željama HDZ-a.

Sa tako specifičnih pitanja, odgovor je Schmidt pokušao prebaciti na evropske integracije BiH, iako su njegove odluke direktno u suprotnosti sa pravnom stečevinom Evropske unije sa kojom naša država ima obavezu usklađivanja na njenom putu ka članstvu u bloku, pa su njima i ignorirani principi presude Evropskog suda za ljudska prava o aktivnom i pasivnom biračkom pravu građana BiH te je ono etničko ostalo biti još dominantnije.

Iz OHR-a su na društvenim mrežama pokušali predstaviti posjetu institucijama EU-a bolje no što je to zaista bio slučaj, ističući između ostaloga i kako se Schmidt sastao i sa evropskim komesarom sa proširenje Oliverom Varhelyijem sa kojim je navodno razgovarao o formiranju nove vlasti u BiH.